RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Шлях добра не буває легким: цікава історія про дивні сходи на Пріорці в Києві, фото

В історичній місцевості Пріорка Подільського района Києва у 1980-х роках побудували двоє паралельних сходів. Сьогодні одні із них відреставровані, а інші перетворилися на руїни - сходи символізують шлях, який може обрати кожна людина.

Про символічне місце розповіли на Facebook-сторінці "Клуб корінного киянина".

Так, сходи побудували ще у 1980-х роках, коли мешканці Мостицького масиву масово дерлися вгору за будь-якої погоди та пори року. Річ у тому, що це найзручніший шлях до зупинок громадського транспорту, що знаходиться на перехресті. Саме тому було вирішено зробити зручні широкі сходи.

"І зробили. Чомусь поруч з’явились аж двоє паралельних сходів, що виглядало неймовірно урочисто і тому незрозуміло. Бо композиція вела безпосередньо до пустиря та житлових будинків. Причина пафосного подвоєння сходів залишилась загадкою", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

За десятиліття сходи зруйнувалися, тому одні вирішили відремонтувати, а інші так і залишити руїною, оскільки геть прибрати їх складно.

"І тепер композиція стала ще більш символічною, нагадуючи людині, що вона завжди має перед собою два шляхи і має завжди між ними обирати: шлях розвитку і шлях деградації, утопії та антиутопії, добра і зла", - наголошує автор допису.

Він також помітив дивну відмінність між нижньою частиною сходів та верхньою. Адже зверху сходи розділені поруччям посередині, а знизу його нема.

"Чи то врахували, що багатьом буде лячно починати спуск, чи то не вистачило чогось для поруччя внизу, чи то врахували, що діставшись нагору, хтось буде вже з останніх сил чіплятись обома руками. Шлях добра ніколи не був легким і швидким", - резюмували у спільноті.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві