RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Культура

Новини

19 вересня

Всі новини

Наче казковий будинок у дикому лісі: як колись виглядав Дарницький залізничний вокзал

На початку ХХІ століття кияни і гості столиці користувалися послугами Дарницького залізничного вокзалу, який розташовувався в мальовничому сосновому бору.

Історичне фото опублікували у спільноті "Спрага: в Києві цікаво" у Facebook.

"Були часи, коли Дарницький залізничний вокзал виглядав як казковий будинок у дикому лісі. Листівка початку ХХ-го сторіччя", - так підписали світлину в мережі.

Залізнична станція була відкрита у 1899 році в ході будівництва залізничної лінії Київ — Полтава, а на місці колишньої вулиці Лісової (нині — Гроденської) оселилися робітники-залізничники. З іншої сторони залізничних колій у 1896 році виникло дачне поселення, яке отримало назву Нова Дарниця.

У 1957 році станцію було електрифіковано постійним струмом в складі лінії Київ-Пасажирський — Бровари, а у 1967 році лінію перевели на змінний струм. У 1972 році відкрита електрифікована дільниця Дарниця — Яготин.

У 2004 року розпочалося будівництво другого залізничного вокзалу в Києві, який так і залишився довгобудом. За планами архітекторів він вміщував би понад 4 тисячі пасажирів і міг би приймати 45 поїздів далекого та приміського сполучення, ставши одним із найбільших в Європі.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про "Київську Швейцарію" - місцевість, де в літню пору можна було насолодитися неймовірними краєвидами під час трамвайних поїздок.