RU  UA

Кому локдаун, а кому бізнес: як шахраї Києва багатіють на липових перепустках

У мережі стає дедалі більше охочих збагатіти на столичному локдауні. Зокрема, шахраї продають спецперепустки для проїзду у громадському транспорті. Проте коштує фейковий квиток недешево, а придбання такої перепустки може закінчитися суворим покаранням.

Про це і не тільки - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

На популярних сайтах для оголошень подібні пропозиції видаляють швидко, тож якщо вам така все ж трапиться, ймовірно, вже за кілька годин вона зникне. Утім таку модерацію майже неможливо зробити у месенджерах. Саме там нині зосередилися шахраї. Журналіст Апостроф TV провів експеримент та перевірив, як можна придбати фейкову перепустку. Варто зазначити, що справжня у нього вже є.

За підробку в одному з популярних месенджерів просять півтисячі гривень. Продавці запевняють, що нібито знайшли людей, які працюють безпосередньо у пунктах видачі перепусток. Відповідно, квиток буцімто справжній, тож і вартість його немаленька.

Менеджер просить вказати особисті дані, номер мобільного та адресу для кур’єрської доставки. Виготовити омріяну перепустку обіцяють усього за добу. До слова, канал, де продають липові квитки, перетворився на справжній магазин. У ньому є навіть відгуки.

"Достатньо непогано. Узяв собі та дружині. Обидва їхали на роботу та додому. Без питань!" - пишуть покупці.

Утім журналіст Апостроф TV липову спецперепустку замовляє винятково в рамках експерименту. Робити таке не радять з кількох причин. Перша - головна і очевидна - пряме порушення закону.

"Санкція статті передбачає від штрафу до максимального покарання у вигляді двох років обмеження волі. Якщо навіть людина і використала в громадському транспорті цей квиток заднім числом, то це може бути порушення карантинних заходів, за що передбачене адміністративне покарання", - розповіла прессекретар прокуратури Києва Надія Максимець.

До того ж, шахраї вимагають передплату, тож,окрім підробки, ризикуєте залишитися ще й без грошей. Якщо квиток таки вдасться отримати, у транспорт ви можете не потрапити. Відрізнити справжню картку від фейку доволі не складно.

"Прізвище, ім'я, по батькові, хто видав, і число має бути. Документи треба показувати", - зазначив правоохоронець.

Ще один обов’язковий елемент нового зразка перепустки - золоте тиснення довкола герба. На світлі воно характеро відблискує. Звичайний принтер такого не зробить.

Не займатися підробками перепусток закликають і в КМДА. Головна мета спецперепустки - зменшити пасажиропотік, а не підкинути роботи шахраям.