RU  UA

Лікуємо дорослих і дітей: київські лікарі розповіли про ковідний жах

Столичні лікарі розповіли, як доводиться лікувати найтяжчих хворих на коронавірус. Лікарні Києва переповнені, а на ліжках перебувають як маленькі, так і дорослі пацієнти.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 18:00 на Апостроф TV.

Лікарі столичної дитячої інфекційної лікарні один за одним обходять палати. Серед пацієнтів - двоє півторамісячних малюків. Нині у лікарні перебуває 41 хвора дитина. П'ятеро малюків потребують кисневої підтримки,а ще один - у реанімації. Поруч із дітьми не знаходять місця їхні батьки.

"Ви ж бачите, наскільки підступний цей ковід. Не знаєш, де і по чому він ударить", - каже жінка.

"Вони не бачать, що відбувається в лікарнях. Люди не розуміють, наскільки все серйозно", - додає мама маленького пацієнта.

Лише протягом березня лікарі прийняли понад 250 пацієнтів. Недуга стала "молодшою" - сковує груди потужним кашлем і роз'їдає маленькі легені зовсім юних дітей.

"Це ковід спалює легені. А ось за тиждень з'являються такі шматочки. Де темне - це легені. Де біле - легень немає. Оце біле - це немає легень", - показує лікарка на рентгенівському знімку.

А от дорослих із важким перебігом хвороби лікують, зокрема, у міській лікарні №3.

"Дуже тяжко. У мене двостороннє запалення легень. Рідина в легенях і ще пульс", - каже пацієнтка.

Жінки не виходили з палати і не бачили рідних більше місяця. Лише з вікна споглядають, як люди без масок спокійно гуляють містом.

"У нас люди такі, розумієте. Все одно гуляють парками і з дітьми, і цілими натовпами", - обурюється жінка.

Зараз у лікарні на ногах ледь не усі медики. Натомість вільних місць щогодини меншає.

"На вечрінє зведення у нас залишилося 14 вільних місць", - зазначає лікарка.

"Якщо ми зараз розслабимося, якщо ми підемо гуляти, будемо думати, що ми ковід уже побороли, то наступну хвилю лікувальні заклади можуть вже не подужати", - наголосила медик.

Нагадаю, що минулої доби у столиці виявили майже півтори тисячі нових хворих. Тих, хто одужав, вдвічі менше.