RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Що відомо про київський Костел Святого Миколая: головні факти і архівні фото

Костел Святого Миколая в Києві - одна з найцікавіших споруд архітектури початку XX ст., яка, на жаль, постраждала від пожежі. Тому варто нагадати історію будівлі, а також цікаві факти та архівні фото.

Про це повідомляє “7 чудес України”.

Опис

Це одна з двох римо-католицьких церков, що побудовані в Києві. Розташована у самому центрі міста на вулиці Великій Васильківський. Церква була сконструйована у 1899-1909 роках. Побудована в готичному стилі, її сконструював архітектор Владислав Городецький. Загальна висота - 55 метрів.

Головну увагу зосереджено на західному фасаді – з трьома порталами, величезним вікном-трояндою. Впадають в око і сірі ящірки, що ховаються у шпаринах архітектурних форм. Для оформленні в Прибалтиці були виготовлені кольорові вітражі, на Львівській меблевій фабриці — м‘які стилізовані меблі, в Ківерцях Волинської області — паркет.

Історія

Будувався костел виключно на пожертви католицької громади. Після 1917 року його закрили. У 1933 році був розграбований. Потім використовувався як складське приміщення, пізніше - як архів. Під час Другої світової будівля була значно зруйнована.

Лише у 1970-х, завдяки сміливості громадськості, костел поставили на довгострокову реставрацію.

Костел ділили між собою Національний будинок органної та камерної музики України та парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви Тож тут проходили репетиції та служби.

Цікаві факти

  • вперше при будівництві був використаний такий новий матеріал як залізобетон;
  • архітектор Городецький при будівництві використовував деякі елементи собору Нотр-Дам, зокрема - грифони, змії та інші чудовиська;
  • у радянський період на даху костелу розташовувалося спеціальне обладнання, що заглушало радіостанції BBC і “Свобода”. Пізніше антени зняли;
  • під час будівництва загинув один з робітників і Владислав Городецький мало не потрапив до в'язниці, але був виправданий, бо загиблий не дотримувався правил безпеки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що названа причина пожежі в Костелі Святого Миколая.