RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Район робітників: як виглядала київська Деміївка у кінці ХІХ - початку ХХ сторіччя

Історики оприлюднили архівні знімки столичної Деміївки та наглядно продемонстрували, як виглядав один з районів Києва у XIX-XX століттях.

Дописи, присвячені Деміївці, з'явилися у тематичній Facebook-спільноті "Клуб корінного киянина".

У першій половині ХІХ сторіччя, Деміївка фігурувала в матеріалах Київського повіту як невеличке приміське село за Либіддю. Загальна кількість населення не перевищувала 150-200 осіб, проте нове життя прийшло до поселення після того, як з'явилась у 1860-х роках залізниця вздовж межі між Києвом та Деміївкою.

Читайте також: Києво-Печерська Лавра у 1918 році: у мережі показали рідкісне фото

За кілька років тут збудували Київський цукрово-рафінадний завод, на території якого з'явилися гуртожитки для працівників. При цукровому заводі діяли власна лікарня, початкові училища для дітей працівників. Згодом, за словами авторів допису, на цій території з'явилися броварня, миловарня, склозавод, цегельні.

Підприємство суттєво оновилось на початку ХХ століття, коли завод очолили вихідці зі Швейцарії. Фабрика почала давати солідні прибутки. Коли розпочалася Перша світова війна, Деміївка одержала ще одне значне промислове підприємство - занедбаний горілчаний склад пристосували під завод з виробництва боєприпасів.

У 1918 році було оприлюднено постанову оновленої Київської думи стосовно зарахування села Деміївка до складу Києва. Вже восени акт було затверджено урядом у вигляді Закону про приєднання до Києва Деміївки та Саперної слобідки.

З 1937 року, коли запрацювала нова схема міського районування, Деміївка опинилась на території Кагановичського району, який згодом перейменували на Московський. Колишній снарядний завод перетворили на підприємство, яке сьогодні має назву "Київгума".

"1960 року на Московській площі відкрився автовокзал. У 1980-х роках було зведено хмарочос найбільшої вітчизняної книгозбірні – Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Сьогочасні квартали Деміївки вже давно сприймаються як справжня міська територія. І хіба що старовинна Вознесенська церква досі трохи нагадує про сільське минуле колишнього передмістя", - резюмували автори, нагадуючи історію Деміївки.

Окремо у тематичній Facebook-спільноті оприлюднили світлини цукрового заводу, зроблені у 1870-х роках, на місці якого пізніше працюватиме кондитерська фабрика Roshen.

Раніше ми демонстрували, як виглядала вулиця Глибочицька в Києві в 1970-х роках.

Вас може зацікавити:

Як виглядав київський Поділ 130 років тому: в мережі показали цікаве фото

Дерев’яний будинок, що зберігся донині: в мережі згадали фото Андріївського узвозу в Києві

Київ починається з Хрещатика: загадкова історія і стародавні фото головної вулиці столиці