RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Залишилося лише фото: в мережі згадали, як виглядала вулиця Глибочицька в Києві в 1970-х роках

У мережі показали, як виглядала вулиця Глибочицька у Києві у 1970-х роках. Деяких будинків уже немає – їх було знесено.

Про це розповіли у Facebook-групі "Спрага. У Києві цікаво" та показали архівне фото вулиці.

Читайте також: Як виглядав київський Поділ 130 років тому: в мережі показали цікаве фото

"Вулиця Глибочицька. Стара забудова. Будинки знесені наприкінці 1970-х років", - так підписали фото автори сторінки про історію Києва.

Вулиця відома з кінця XVIII століття як частина шляху від Подолу на Житомирську дорогу, який ще називали Биховською дорогою від невеликої місцини Биховщина на цій трасі. Свою назву вулиця отримала від струмка який має назву Глибочиця, про струмок відомо з часів Русі. Вздовж русла Глибочиці і було прокладено вулицю.

Тривалий час Глибочицька була невпорядкованою, але 1906 року благоустроєм вулиці зайнялась місцева влада, і вже в 1909 році по ній були прокладені трамвайні колії.

Забудова вздовж вулиці почалась формуватись початку XIX століття. Будинки по вулиці були в основному одно – двоповерховими. За розписом вулиць Києва вулиця належала до найнижчого 4-го розряду. Лише в останній чверті XIX століття тут почалося зведення дво - триповерхових цегляних будинків.

В другій половині XIX століття та на початку ХХ століття вздовж вулиці зводилися будівлі промислових підприємств. Над частиною вулиці домінували будівлі Покровського жіночого монастиря, на Глибочиці була дерев'яна брама зі входом на територію монастиря.

В 1960-х років почалась реконструкція вулиці,історичну житлову забудову було знесено. Також змінено рельєф схилу Щекавиці у місці її прилучання до Глибочицького урочища. Вулицю було відведено під забудову промисловими підприємствами. На вулиці споруджується декілька житлових комплексів, промислову забудову планують поступово знести.

Раніше "Апостроф" розповідав та показував фото процесу будівництва першої черги метро Києва.

  • Вам також може бути цікаво:

Дерев’яний будинок, що зберігся донині: в мережі згадали фото Андріївського узвозу в Києві

Сторіччя першого столичного аеропорту: від минулого до сьогодення

Київ в об’єктиві шведського фотографа: як виглядала українська столиця у 1960-х роках