RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як депутатів Ради "змусили" голосувати за важливий закон: з'явилися несподівані дані

У голосуванні Верховної Ради України за законопроект про створення Антикорупційного суду ключову роль зіграло американське посольство.

Про це "Апострофу" заявив один з парламентаріїв.

"Багатьох з депутатів запрошували в посольство США і погрожували не дати їм дозвіл на проживання в Америці або розкрити інформацію про фінансові злочини в разі неголосування", - розповів він.

Так, депутати віддали за закон 315 голосів. При тому що ще за день до голосування джерело в оточенні спікера Андрія Парубія хвилювалося, що голосів буде впритул.

З усіх фракцій створення Антикорупційного суду не підтримали "Опозиційний блок" і Радикальна партія Олега Ляшка. "За" були навіть депутатські групи "Воля народу" і "Відродження". Раніше з ними намагалися домовитися президент і прем'єр-міністр, але безрезультатно. Пізніше з'ясувалося, що в цьому процесі був задіяний ще один суб'єкт - посольство США в Україні.

Відзначається, що основні правки до закону були представлені профільним комітетом з питань правової політики і правосуддя. Тоді журналісти і депутати вперше побачили остаточну редакцію положення про відбір суддів.

Зокрема, стало відомо, що раду експертів все-таки позбавили виняткового права вето на призначення суддів, але залишили за нею право ініціювати з цього приводу спільне засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з міжнародними експертами: 16 від ВККС і 6 від експертів, разом - 22.

Для продовження участі в конкурсі кандидат повинен отримати мінімум 12 голосів учасників цих спільних зборів, з яких мінімум три - від ради експертів. Представники влади залишилися задоволені цією правкою. Але ніхто з них не зміг запевнити, що вона влаштувала МВФ.

"Якщо вони мовчать, значить, все добре", - сказав співрозмовник, наближений до переговорів.

Тоді після палкої дискусії на комітеті депутати підтримали остаточний варіант проекту закону і передали в сесійний зал.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Кликали в посольство США і погрожували: як Україна рятувала кредит МВФ і створювала новий суд.