RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні назвали методи боротьби з провокаціями Кремля в Азовському морі

Справитися з провокаціями президента Росії Володимира Путіна в Азовському морі Україна може виключно юридичними способами, зокрема, делімітувавши кордон в спірному регіоні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Украіна може працювати тільки в юридичній площині: денонсувати угоду 2003 року і звернутися в міжнародні організації з тим, щоб вони зажадали від Росії виконання всіх цих правил. Але потрібно звернутися з відповідною доказовою базою, вона повинна бути такою, щоб комар носа не підточив. Після звернення до серйозних організацій, після судових процесів можливі подальші санкції. Тим більше приводи для санкцій вже зараз є. Так, Росія використовує свої порти Кавказу для забезпечення Криму і переміщення всіх цих вантажів. Тобто до них можуть бути застосовані прямі санкції. Питання з демаркацією або делімітацією кордонів Росія спеціально затягнула, щоб могла статися ситуація, яку ми зараз бачимо. Саме положення в угоді, що Азовське море є внутрішнім морем двох країн, дає карт-бланш Росії на використання своїх судів, у тому числі прикордонних і військових, в будь-якій точці Азовського моря. В угоді немає такого поняття, як 12-мільна зона, особлива економічна зона тощо. Якщо це внутрішнє море Росії і України, ці правові обмеження знімаються. Саме для цього необхідно денонсувати цю угоду. Це складний двосторонній процес. Хоча були випадки, коли країни, якщо друга країна не йшла на те, щоб делімітувати кордон, робили це в односторонньому порядку", - впевнений він.

При цьому, за словами Сунгуровського, Росія продовжує нарощувати напруженість в регіоні.

"Якщо говорити про зміни, то Росія тільки нарощує напруженість і демонстративно підкреслює своє верховенство у цьому регіоні. Справа в тому, що Україна сама дала Росії такий шанс, коли в 2003 році ми підписали угоду про те, що Азовське море є внутрішнім морем двох країн. Тепер відповідно до усіх норм морського права Росія розпоряджається своїм внутрішнім, як вона вважає, морем. І якщо не чинити на нього тиску і не чинити опору, то вона може робити все що хоче. Це ще раз підкреслює, що з Путіним не можна вести розмови в стилі: "Володимир, будь ласка, ну поводься добре". Це не проходить. Тільки сила", - каже директор військових програм Центру Разумкова.

Детальніше про загострення на Азові і зброю для ЗСУ читайте в матеріалі "Апострофа": Путін хоче вижити США і захопити ще одне море - військовий експерт.