RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як Рада голосувала за закони, запропоновані Зеленським: відео і всі подробиці

22 травня пройшло позачергове засідання парламенту України, ініціатором якого був Володимир Зеленський. "Прошу скликати 22 травня 2019 року позачергове пленарне засідання Верховної Ради України, до порядку денного якого включити розгляд питань стосовно внесення змін до законів України "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі", - зазначається у зверненні президента.

Пізніше спікер Раді Андрій Парубій написав у своєму Twitter: "Звернувся до Президента України з вимогою конкретизувати номери законопроектів, запропонованих для розгляду Верховною Радою України сьогодні на позачерговому засіданні".

"Апостроф" вів онлайн трансляцію із залу Верховної Ради.

Депутати не підтримали внесення законопроекту на розгляд до порядку денного. За документ проголосували 92 депутати, проти - 68. Утрималися 43 нардепа.

13:20 Нардеп від "Нашого краю" Сергій Шахов заявив, що не голосуватиме проти мажоритарки і закритих списків.

Глава фракції "Самопоміч" Олег Березюк: "Хочете відкрити списки - відкривайте їх самі і публікуйте на кожному стовпі!". Виступив за прийняття закону Зеленського.

Ляшко порівняв Зеленського з Януковичем і заявив, що не голосуватиме за законопроект.

Тимошенко пропонує проголосувати за скасування мажоритарки прямо сьогодні.

Володимир Литвин з "Волі народу" вважає, що Рада заслужила розпуск.

12:28 "Я не знайшов у президента повноважень стверджувати про відсутність коаліції. Вважаю, що указ про розпуск парламенту суперечить Конституції. З цієї хвилини я буду діяти виключно в рамках конституційних повноважень. Упевнений, що президент буде відповідати перед законом за своє рішення", - заявив Парубій. Він підтримав подання заяви до Конституційного суду на указ про розпуск Ради.

Глава фракції "Оппоблока" Вадим Новинський заявив, що його фракція розділилася щодо питання змін до закону про вибори. Але особисто він швидше за все проголосує "за".

Нардеп Артур Герасимов від БПП назвав неконституційним указ Зеленського. У партії вважають, що списки мають бути відкритими, а зниження бар'єру призведе до Ради "кишенькові регіональні партії".

"БПП не голосуватиме за цей законопроект", - сказав Герасимов.

Під час засідання будуть розглядають два питання:

  • про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України";
  • про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі".

Як відомо, Зеленський розпустив Верховну Раду і призначив позачергові вибори в парламент на 21 липня 2019 року.

При цьому Зеленським були озвучені ряд важливих пропозицій щодо виборів у парламент. Зокрема, це скасування мажоритарки і зниження прохідного бар'єру до 3%.

Детальніше про те, до чого призведе рішення Володимира Зеленського розпустити Раду, читайте в матеріалі "Апострофа": розпуск Верховної Ради: перезапуск старої системи або нова криза в Україні.