RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Верховний суд ухвалив рішення за позовом до Зеленського про розпуск Ради

Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі про визнання недійсним указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду в Facebook.

Суд оголосив про відмову в зв'язку з тим, що розгляд такої справи віднесено до юрисдикції Конституційного Суду України.

"Верховний суд прийшов до висновку, що за змістом положень частини 2 статті 147, частини 1 статті 150 Конституції України перевірка на предмет відповідності Конституції України всіх без винятку правових актів Верховної Ради України та президента України належить до повноважень Конституційного суду України", - йдеться в повідомленні.

У суді розповіли, що позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради порушує його права як виборця, який брав участь у виборах народних депутатів України від 26 жовтня 2014 року і зацікавлений в безперервній і стабільній роботі парламенту. Стверджував, що призначення позачергових виборів до Верховної Ради на 21 липня 2019 року теж порушує його виборчі права (не тільки як виборця, а й як суб'єкта права на самовисування кандидатом у народні депутати України), а саме перешкоджає його планам на відпочинок влітку і участі в вибори народних депутатів України, як і планувалося, восени.

Верховний суд звернув увагу, що Кодекс адміністративного судочинства України регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових суперечок, а тільки тих, які виникають в результаті здійснення суб'єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не відноситься до підсудності інших судів.

"У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень ВРУ і участь в цьому процесі президента України не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції", - йдеться в повідомленні.

Постанова може бути оскаржена у Великій палаті Верховного суду протягом 15 днів з дня її прийняття.

Як повідомляв "Апостроф", колишній президент Петро Порошенко засудив рішення чинного гаранта Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.