RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Що буде з "Укроборонпромом" і його скандальними топ-чиновниками: у Зеленського розкрили план

Керівництво державним концерном "Укроборонпром" визнано неефективним, в команді президента Володимира Зеленського розглядають різні кандидатури майбутніх менеджерів і готують програму реформування концерну.

Про це в інтерв'ю "Цензор.нет" розповів глава наглядової ради "Укроборонпрому" Айварас Абромавічус.

"Головна мета залишається - своєчасно поставляти якісне озброєння ЗСУ. Одночасно треба нарощувати експорт і міняти УОП на сучасну компанію. Я дивлюся на трансформацію інших державних підприємств, в тому числі, яку ініціював я сам, будучи міністром економіки, і кожен раз бачу, що трансформація в цих компаніях можлива тільки після того, як відбувається заміна керівного персоналу", - зазначив Абромавічус.

За його словами, гендиректора "Укроборонпрому" Павла Букіна необхідно змінити, оскільки він продемонстрував недостатню ефективність: "Втрачено контроль над підприємствам, відсутня кооперація серед них, дуже низька продуктивність, величезна проблема з боргами, погана взаємодія з іншими важливими стейкхолдерами, повна відсутність нових, проривних проектів".

Також Абромавічус підкреслив, що трансформацією повинні займатися нові професійні топ-менеджери, які не пов'язані з галуззю. Крім того, необхідно провести аудит і корпоратизацію держпідприємств оборонної промисловості, щоб з'явилася юридична можливість залучати приватних інвесторів.

"Держава не зможе профінансувати сектор ВПК в достатньому обсязі, тому фокусуватися треба на залученні партнерів на проекти з приватного сектора, як вітчизняного, так і зарубіжного. Обов'язково повинна бути проведена повна інвентаризація майна з подальшим звільненням від того, що є тягарем і поглинає кошти на утримання", - заявив глава наглядової ради "Укроборонпрому".

Також серед цілей Абромавічус зазначив збереження кадрів, націленість на випуск продукції, в тому числі і для зовнішніх ринків, розвиток випуску цивільної продукції для забезпечення повного завантаження.

Що стосується нового гендиректора, Абромавічус розповів про існування шорт-листа з 7 кандидатів, які вже проходять спецперевірку після співбесіди в Офісі президента.

"Нова команда - це група відомих топ-менеджерів з різнобічним досвідом в машинобудуванні, авіації, фінансах, управлінні персоналом. Всі брали участь в успішних трансформаціях нереформованих структур - в приватному бізнесі, або Прозорро, МЕРТ, УГВ. Ці керівники відбиралися за принципом, щоб у них не було конфлікту інтересів, щоб не було бізнесу в секторі оборони і безпеки, щоб не були задіяні родичі в цьому секторі. Вони повинні бути лояльні до трансформації компанії, бути фахівцями своєї справи", - підкреслив Абромавічус.

У той же час, за словами глави концерну, сам він буде займатися загальним керівництвом і "політичним контуром реформ" в "Укроборонпромі".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", глава наглядової ради "Укроборонпрому" Айварас Абромавічус заявив, що концерн повинен провести кадрові чистки у відділах, що відповідають за закупівлі, фінанси та юридичний супровід.