RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Обійшлися без Трампа: Держдеп США розблокував допомогу Україні до розпорядження президента

Державний департамент США дозволив надати Україні 141 млн доларів на кілька днів раніше, ніж президент Дональд Трамп оголосив про зняття мораторію на заблоковану раніше військову допомогу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Хоча Дональд Трамп заявляв, що зняв мораторій на надання допомоги Україні 11 вересня, Держдепартамент США розблокував її значно раніше. При цьому юристи Держдепу підкреслили, що президент не має юридичного права блокувати витрати на допомогу України.

"Рішення Державного департаменту випливає з юридичного висновку, зробленого раніше в цьому році і переданого в секретному меморандумі держсекретареві Майклу Помпео", - повідомляє видання.

Як повідомлялося раніше, наказ про затримку допомоги був переданий Трампом в липні, за кілька днів до його телефонної розмови з Володимиром Зеленським, в ході якої американський президент попросив провести розслідування щодо сім'ї Байденів і подій, пов'язаних з виборами 2016 року.

Скандал навколо цієї телефонної розмови став причиною для оголошення про запуск процедури імпічменту Трампа за ймовірний тиск на президента України.

Пізніше в своїх свідченнях Конгресу посадові особи адміністрації президента США розповіли, що затримка виплати допомоги була пов'язана з вимогою Трампа до України почати розслідування проти його політичних суперників.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп готовий оприлюднити стенограму першої телефонної розмови з українським лідером Володимиром Зеленським.