RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Росія зробила несподівану заяву про повернення Україні захоплених кораблів

Повернення Росією українських кораблів, захоплених після інциденту в Керченській протоці ніяк не пов'язаний з самітом в нормандському форматі, який запланований на 9 грудня в Парижі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Інтерфакс.

"Спочатку зроблена Києву пропозицію весь цей час не втрачала свою актуальність. Вони це можуть зробити в будь-який момент", - сказали виданню в МЗС РФ, зазначивши, що зроблено це має бути, як і заявляли в Москві, "під гарантії збереження" кораблів як речових доказів.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

Як повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що його відомство направило РФ ноту з вимогою повернути захоплені в кінці 2018 року кораблі.