RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Україна відправила до Гааги докази страти бійців ЗСУ російськими військовими

Генеральна прокуратура направила до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду ООН докази позасудових страт бойовиками 9 українських військових під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних Сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014-2019 років", - пояснили в ГПУ.

Зазначається, що Україна надала фото- і відеодокази захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

"В повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування можливо використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права", - підкреслили в ГПУ.

Документи до суду ООН надали адвокати "Української Гельсінської спілки з прав людини" спільно з прокурорами Департаменту з нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Раніше "Апостроф" опублікував розповідь очевидця боїв під Іловайськом Андрія Скачкова, з позивним "Сем".