RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Випробування пройдуть не всі: озвучено тривожний прогноз щодо майбутнього Кабміну

Багато чиновників підуть з Кабінету міністрів в 2020 році через малі зарплати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів політолог Володимир Фесенко.

За його словами, зараз в Кабміні менеджери, які вже з досвідом та отримували високу зарплату. Зараз оплата їх праці досить низька, що може стати причиною їх відходу з політики.

"Я навіть сам чув від деяких міністрів, мовляв, я "поволонтерю" рік, тому що далі - який мені сенс? У мене сім'я, мої близькі звикли відпочивати за кордоном і так далі. Вони звикли до певного рівня життя, тобто матеріального стимулу не було. Проблему намагалися вирішити і раніше, але так і не вирішили. Я думаю, що цим треба займатися, інакше ми сильних управлінців в виконавчу владу не залучимо", - сказав політолог.

Він підкреслив, що не всі міністри пройдуть випробування на ефективність.

"Ось Зеленський говорив, що приблизно до Нового року він дає їм можливість попрацювати, а потім буде оцінювати їх роботу. Я думаю, що в січні, після новорічних свят розпочнеться аудит роботи окремих міністерств. Мало хто знає, але оскільки зараз сучасний менеджмент, кожен міністр ще заздалегідь сформулював КРI - критерії, індикатори оцінки своєї роботи. Але ці індикатори є і в Офісі президента. Ось, вони і будуть оцінювати, як попрацював той чи інший міністр", - сказав Фесенко.

Він висловив свою думку, що частина міністрів - в зоні ризику, і можуть, швидше за все, самостійно піти. Когось можуть звільнити, але, швидше за все, процес буде йти в форматі добровільної відставки. Сам Гончарук - теж в зоні ризику, але не відразу.

"Ось, до речі, останні події - участь в переговорах у Парижі міністра внутрішніх справ Авакова, потім його знаменита прес-конференція у справі Шеремета - відразу ж дали поштовх чуткам про те, що у Авакова є амбіції на прем'єрство. Тобто він не просто вирішує питання про те, щоб залишитися на своєму посту, тому що було багато чуток, що він працює тільки півроку, а потім його замінять. Тепер вже з'явилися чутки про те, що його статус може підвищитися до прем'єр-міністра", - заявив Фесенко.

Це сприймають неоднозначно, але для Гончарука це ще один індикатор того, що його позиції не дуже сильні, і якщо йому не вдасться ефективно виконувати настанови президента із залучення інвестицій, щодо прискорення зростання економіки, по земельній реформі, то тоді ризики його відставки досить великі.

"Хоча за Конституцією, парламент не може до кінця серпня цей уряд звільнити, оскільки затвердив програму уряду. Однак завжди можливий варіант добровільної відставки. Тому ось цей сценарій - спочатку часткової ротації в складі уряду, а потім, може бути, навіть заміна прем'єр-міністра , - я думаю, цілком імовірний" , - сказав політолог.

Він зазначив ще один нюанс по Авакову.

"Я думаю, що йому посаду прем'єра далеко не гарантована, але він ставки підвищує. У чому тут проблема з Гончаруком, з урядом? Прийшли молоді хлопці, недосвідчені, і визначення вразливих місць в роботі цього уряду природні. Аваков - один з двох міністрів, який мав досвід роботи, причому політичний досвід у нього вже величезний, а в уряді він працює з 2014 року", - додав Фесенко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Після Нового року Кабмін "почистять", формат буде добровільним - Володимир Фесенко.