RU  UA

Отримаємо карту з серіалу "Слуга народу": як загрози несуть місцеві вибори

На місцеві вибори йде багато регіональних партій, а не всеукраїнських, бо населення не довіряє політичному центру. Таку думку висловив експерт з питань антикорупційної політики, державного управління, консультант виборчих та інформаційних кампаній Ігор Попов в ефірі Апостроф Live.

"Якщо мер обласного центру має підтримку на рівні 40%, то яку б він партію не витягнув з циліндра і сказав, що це його партія та люди, які будуть йому допомагати, - ця партія візьме майже рейтинг цього мера. Тому у нас багато регіональних непарламентських партій. Зараз якщо в виборців запитали, хочуть вони голосувати на виборах за всеукраїнські парламентські партії чи місцеві, то дві третини обере місцеві», - зауважив експерт.

За словами Ігоря Попова, це свідчить про недовіру до політичного центру як такого. Це загрожує дуже невтішними наслідками.

"Це загроза того, що в нас буде не просто децентралізація, а загроза появи тієї карти, яку показували в третьому сезоні серіалу "Слуга народу", коли там якісь місцеві феодальні республіки утворилися. Там будуть свої партії, не такі, як в Києві, свій бюджет, повна децентралізація. Чим слабшим буде центр, чим слабші і дурніші рішення ухвалюватимуться у центрі, тим менше люди будуть дивитися навіть центральні новини. Є навіть загроза сепаратизму. У нас в окремих регіонах будуть створені більшості в місцевих радах, які матимуть дещо інший погляд на культурну і мовну політику, ніж центральна влада", - підкреслив Попов.