RU  UA

Шлях до миру на Донбасі можливий тільки після діалогу, але про це бояться говорити

Василь ФіліпчукФото: Апостроф

Щоб врегулювати конфлікт на Донбасі, необхідний діалог в суспільстві, де всі зможуть висловитися і прийняти рішення: яку ціну Україна готова заплатити за мир на своїй землі? Українська влада повинна взяти на себе відповідальність, і ініціювати процес обговорення цього питання, дати можливість висловитися усім жителям України, а також забезпечити безпеку усім учасникам діалогу від переслідувань за альтернативну думку.

Про це під час конференції "Ініціативи 16 липня", присвяченій обговоренню теми: "Процес мирного врегулювання: безвихідь або шанс для України" заявив український дипломат Василь Філіпчук.

"Шансів досягти миру на сьогодні залишилося небагато, але вони є. У всякому разі більше, ніж під час каденції попереднього президента. І ці шанси можуть бути використані не тільки для збереження перемир'я, але і для досягнення повноцінного миру, при правильному підході", - зазначив Філіпчук.

Для цього необхідне дотримання низки умов.

"Насамперед потрібен діалог не тільки з Москвою, Берліном, Парижем, або Вашингтоном. Найперше потрібен чесний і відвертий діалог з нашим українським суспільством. Ціна, яку країна платитиме за врегулювання конфлікту - це питання українського суспільства. Хтось із українських керівників держави повинен чесно і відкрито про це заявити. Недостатньо буде лише сказати: "Ми припинимо стріляти!" - як говорив у передвиборчій програмі наш президент. Це дуже правильна теза, але це не основний спосіб врегулювання конфлікту. Це показує скоріше наміри, ніж допоможе вирішити проблему", - пояснив дипломат.

Василь Філіпчук нагадав, що при такій постановці питання усі забувають, що є ще й інша сторона конфлікту.

"Ось вчора вони ще стріляли, але сьогодні вже повинні припинити? Росія вчора захопила Крим, а сьогодні повинна піти? Чому? Що повинно змінитися, щоб відбулося завершення конфлікту? Такі питання бояться ставити, про це немає діалогу ні з суспільством, ні всередині політичної еліти. Навіть на кухні цю тему обговорюють пошепки. Питання дуже небезпечне і болісне для нашого суспільства", - підкреслив дипломат, нагадавши, що праворадикали все-таки змогли залякати українське суспільство, і навіть український політикум.

"Вони не бояться вриватися на будь-яке з обговорень врегулювання конфлікту, і бити ногами тих, хто їм не подобається. І будь-яка людина при здоровому глузді тричі подумає перед тим, як почати хоч якесь обговорення шляхів мирного врегулювання. Однак необхідно розуміти, що визначення ієрархії цінностей є передумовою для будь-якого суспільного діалогу. Що для нас головне? Умовно, вступ до НАТО чи повернення Криму і Донбасу? Чи може бути і одне, і інше? Або все таки є тільки один з варіантів? І тоді ми повинні вирішити, що для нас важливіше. І чи можливо насправді досягти того, що ми хочемо", - підсумував Василь Філіпчук.