RU  UA

Виступ Януковича і скандальне рішення у Молдові - головні новини 8 грудня

Президент-утікач Віктор Янукович хоче виступити на засіданні суду у справі щодо розстрілів на Майдані у 2014 році, очільник Молдови Ігор Додон обмежив повноваження президента за 3 тижні до інавгурації Маї Санду, а Ангела Меркель стала найвпливовішою жінкою 2020 року. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Янукович хоче виступити в суді

Віктор Янукович хоче особисто взяти участь у судовому засіданні у справі щодо розстрілів активістів Майдану у 2014 році. Воно заплановане на 9 грудня. Феміда обиратиме запобіжний захід президенту-втікачу.

За словами адвоката втікача Віталія Сердюка, його підзахисний сам попросив Печерський суд дозволити йому взяти участь у засіданні. Він має виступити по відеозв'язку. Крім того, захист Януковича вимагає публічно заслухати свідків тодішньої влади та потерпілих.

Генеральна прокуратура вимагатиме для Януковича арешту. У середу відбудеться повторний розгляд цієї справи, оскільки раніше Київський апеляційний суд скасував рішення про його заочний арешт.

Скандальне рішення Додона

Чинний президент Молдови Ігор Додон обмежив повноваження голови держави. Це сталося за 3 тижні до інавгурації новообраного президента країни - Маї Санду. З-під порядкування президенту вивели Службу інформації та безпеки, натомість ці повноваження передали парламенту. Напередодні Конституційний суд Молдови призупинив дію цього документа до остаточного прийняття рішення суддями.

Якщо закон Додона не скасують, то він матиме наслідки під час призначення нового голови Служби. Раніше дію документа заблокував депутат і соратник Санду - Сергій Литвиненко. За його словами, прийняті парламентом поправки суперечать Конституції Молдови.

Найвпливовіша жінка 2020 року

Канцлер Німеччини Ангела Меркель очолила список найвпливовіших жінок 2020 року за версією видання Forbes. Політикиня очолює цей рейтинг уже 10 років поспіль. Як і торік, 2 місце в рейтингу посіла очільниця Європейського центрального банку Крістін Лагард. На 3 сходинці опинилася новообрана віце-президентка США Камала Гарріс.

Крім того, до рейтингу найвпливовіших жінок 2020 року потрапили американська ведуча Опра Вінфрі та королева Великої Британії Єлизавета ІІ. На 32 позиції опинилася прем'єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн. Видання відзначило її зусилля, спрямовані на подолання пандемії коронавірусу в країні.