RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія знайшла "лазівку": названо причини відновлення будівництва "Північного потоку-2"

Росія відновила будівництво "Північного потоку-2", незважаючи на санкції США, оскільки обмежувальні заходи були введені проти юридичних осіб, тобто приватних компаній, а не проти держав.

Про це "Апострофу" заявив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

За його словами, можуть створюватися нові компанії спеціально для робіт над будівництвом газопроводу

"Тобто ті компанії, які не хочуть потрапити під американські санкції, виходять з проекту, а ті, які не бояться санкцій - продовжують будувати "Північний потік-2". Однак будівництво уповільнене з багатьох причин. Наприклад, компанії, які виходять з проекту через санкції, не тільки фізично прокладають труби, вони займаються сертифікацією, страхуванням та іншими нюансами в реалізації проекту", - зазначив Капітоненко.

У свою чергу, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко додав, що роботи над "Північним потоком-2" поновилися, бо Росія почала використовувати фірми- "пустушки", яким не так страшні санкції.

"На даний момент, трубоукладач "Академік Черський", який раніше був оформлений на "Газпром", вказує у власниках якісь підставні особи, мало не бомжів. Тому особливо санкцій вони не бояться. Але знову-таки, серйозні страхові компанії і фінансові групи відмовилися від співпраці з проектом", - сказав він.

Омельченко підкреслив, що Росія своїми силами може виконати тільки частину будівельно-монтажних робіт, але навряд чи здатна завершити проект без участі міжнародних компаній, які відмовляються брати участь в будівництві газопроводу.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": "Північний потік-2" повертається: як Кремль обходить санкції США.