RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Північний потік-2" повертається: як Кремль обходить санкції США

Газопровід продовжили будувати попри позицію Вашингтона

Газопровід продовжили будувати попри позицію Вашингтона Фото: Getty images

Незважаючи на те, що ще 19 січня "Газпром" не виключив зупинку будівництва газопроводу "Північний потік-2", на минулому тижні роботи знову відновилися. Російське трубопровідне судно "Фортуна" розпочало роботу на будівельному майданчику в водах Данії, ігноруючи санкції США. "Апостроф" розбирався, чи вдасться Росії все-таки добудувати "Північний потік-2" в обхід американських санкцій, і в тому, чому труба вже важлива для Кремля і його союзників в Європі не стільки економічно, скільки політично.

Минулого тижня в данській винятковій прибережній економічній зоні відновилася робота над проектом "Північний потік-2". Представник "Північного потоку-2" вже повідомив, що роботи "виконуються відповідно до необхідних дозволів" і передують фактичному будівництва газової лінії. Також представник проекту повідомив, що датська влада дозволила "підготовчі роботи і випробування до початку робіт з укладання трубопроводів".

Цікавим є той факт, що заява відбулася через кілька днів після того, як Державний департамент США ввів санкції проти "Фортуни" і його передбачуваного власника - російської компанії KVT-Rus, з метою зупинити будівництво трубопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море. Варто відзначити, що газопровід на 1230 кілометрів (764 миль) був заморожений після санкцій США в грудні 2019 року, коли було готово 96% його протяжності. У грудні минулого року будівництво відновилося у виключній прибережній економічній зоні Німеччини, де "Фортуна" побудувала 2,6 кілометра трубопроводу.

На тлі ризиків жорстких американських санкцій, проект "Північний потік-2" покинула страхова компанія "Zurich Insurance Group AG" та інженерна компанія "Bilfinger SE", норвезька сертифікаційна компанія "Det Norske Veritas Holding AS" і датська інженерна фірма "Ramboll".

Незважаючи на це, "Газпром", якому повністю належить проект, розглядає це будівництво як один зі своїх інвестиційних пріоритетів на цей рік, відповідно до проспекту облігацій компанії, опублікованого минулого тижня. Будівництво однієї з парних ліній газопроводу планується завершити до кінця червня.

Чому ігноруються санкції США?

"Північний потік-2" можуть будувати, тому що США ввели санкції проти юридичних осіб, чи то пак приватних компаній, а не проти держав. Виходячи з цього і з'являється можливість продовжувати роботу над скандальним газопроводом, зазначив в коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

"Можуть створюватися нові компанії спеціально для робіт над будівництвом газопроводу. Тому, природно, будуть можливості продовжувати будівництво. Тобто ті компанії, які не хочуть потрапити під американські санкції, виходять з проекту, а ті, які не бояться санкцій - продовжують будувати "Північний потік-2". Однак будівництво уповільнено з багатьох причин. Наприклад, компанії, які виходять з проекту через санкції, не тільки фізично прокладають труби, вони займаються сертифікацією, страхуванням та іншими нюансами в реалізації проекту", - розповів Микола Капітоненко.

Як повідомляє Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, таким чином, роботи над "Північним потоком-2" поновилися, бо Росія почала використовувати фірми-"пустушки", яким не так страшні санкції.

"На даний момент, трубоукладач "Академік Черський", який раніше був оформлений на "Газпром", вказує у власниках якісь підставні особи, мало не бомжів. Тому особливо санкцій вони не бояться. Але знову-таки, серйозні страхові компанії і фінансові групи відмовилися від співпраці з проектом. Зараз Росія може своїми силами виконати тільки частину якихось будівельно-монтажних робіт. Тому питання залишається відкритим. Я думаю, що самостійно російський трубоукладач не зможе завершити цей проект без участі міжнародних компаній, які відмовляються брати участь в будівництві цього газопроводу", - повідомляє Володимир Омельченко.

Трубоукладач "Академік Черський" Фото: Getty images

Експерт підкреслює, що всі іноземні підприємства виходять з проекту, а не бояться санкцій тільки деякі російські компанії, які де-факто не є компаніями, а "липовими" структурами, з яких, у разі застосування проти них санкцій, по суті, нема чого взяти.

"На сьогодні єдиним способом добудувати цей газопровід можна тільки російськими зусиллями і російською технікою, якої на сьогодні недостатньо. Тут питання - технологічне. Тому у них є проблеми. Росія буде намагатися підключити більше потужностей, але знову ж таки тільки за допомогою технічних компаній, які не бояться санкцій. Німецькі ж компанії ніколи не підуть під американські санкції, тому Росія не зможе з ними домовитися", - вважає експерт.

Для Росії це стало питанням престижу

Незважаючи на початкові плани, проект "Північний потік-2" вже не виглядає таким вигідним, як це було спочатку, проте це не означає, що Росія не зробить все щоб його завершити, зазначає Микола Капітоненко.

"Що стосується того питання, чи побудують в результаті росіяни газопровід, то мені, здається, що це стало настільки принципово, і вийшло за рамки самого газопроводу. Росіяни постараються все-таки закінчити проект, навіть при тому, що він можливо буде економічно нерентабельний. Тому що ситуація на ринку газу в Європі швидко змінюється, і вже зараз зрозуміло, що повернути інвестиції так, як це розраховували на початку будівництва, не вийде. Попит на газ буде менший, ціна на нього буде нижчою. Але це стало політичним питанням престижу і безпеки. І тому я думаю, що Росія буде інвестувати стільки зусиль скільки буде потрібно. Коли вони встигнуть зробити цей газопровід - невідомо. Планують цього року, і там дійсно залишилося будувати зовсім небагато. Може і встигнуть цього року, якщо ні, то може бути в наступному. Але це не особливо важливо. Тут необхідно розуміти, що ті ж американці планують не стільки зробити будівництво "Північного потоку-2" неможливим, скільки планують зробити його дуже повільним і дорогим. І це і відбувається", - повідомляє експерт.

Незважаючи на те, що будівництво "газопроводу розбрату" відновилося, Росії доведеться тягнути на собі весь технічний процес в поодинці, але навіть це не гарантує успішну реалізацію проекту. Як повідомляє Володимир Омельченко, теоретично вони можуть добудувати газопровід, але, щоб він нормально запрацював, потрібно щоб хтось страхував цей об'єкт, видавав ліцензії, сертифікував його роботу і не тільки.

"Жодна міжнародна компанія не піде на це, зважаючи на загрозу санкцій. Однак росіяни можуть спробувати сертифікувати роботу газопроводу російськими компаніями, але наскільки це вдасться, це питання. Тому що права на стандартизацію і ліцензування даних робіт і даного проекту зазвичай роблять не більше 4-5 міжнародних компаній, які мають досвід в цій справі і авторитет. В основному проблеми будуть в ліцензуванні та видачі сертифікатів на роботу об'єкта", - розповідає Володимир Омельченко.

Єдиний варіант зупинити проект - якщо американці домовляться з німцями.

"Якщо Байден крім санкцій зможе додати діалог з Німеччиною і переконати німців вийти з проекту, то тоді добудувати газопровід не вдасться. Німці хочуть побудувати газопровід з дуже прагматичних причин, тому що вони купують багато природного газу, і їм вигідно щоб зберігалося різноманіття постачальників, і щоб кожен надходив за різними маршрутами: з Росії, Північної Африки, Північної Європи. Але крім того є американці, які стали грати все більш активну роль на європейському ринку газу поставками скрапленого газу. Тобто, якщо американці зрозуміють, що за позицією Німеччини стоїть інтерес в тому, щоб безпечно гарантовано отримувати потрібні обсяги газу, і, бажано, по не дуже високій ціні без зайвих ризиків, то вони можуть запропонувати німцям ці поставки газу. Тобто, якісь конкретні умови можуть включати широкий діапазон рішень, але завдання полягає в тому, щоб зрозуміти інтерес Німеччини, і постаратися його задовольнити краще, ніж це може зробити Росія", - вважає експерт.

Джо Байден Фото: Getty images

Водночас, директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик підкреслює, що і США, і Європа твердо стоять на своїх позиціях, що не сприяє вирішенню проблеми, і ускладнює процес відновлення тісної співпраці США з ЄС.

"Позиція США по "Північному потоку-2" відома, але справа в тому, що і позиція Європи теж заявлена. І виходить, що і ті, й інші хочуть покращувати відносини після каденції Трампа, але, з іншого боку, якою ціною? Ні Вашингтон, ні Брюссель не хоче відступати, тому питання полягає в тому, чи дійсно так важливі добрі відносини з обох боків Атлантики, щоб одна зі сторін здригнулася і відступилася", - ділиться думкою експерт.

Незважаючи на те, що сьогодні США є основним бар'єром на шляху до реалізації "Північного потоку-2", американці підключилися до санкцій проти споруджуваного трубопроводу досить пізно, і це теж є проблемою.

"Треба було набагато раніше вводити ці санкції, і тоді вони були б набагато більш дієвими. А коли вже будівництво на завершальному етапі, то санкції менш ефективні, і звичайно є спокуса у тих, хто будує газопровід, довести справу до кінця. Поки я не бачу з боку Адміністрації Президента США бажання переглянути свій підхід до санкцій. Один з неформальних радників Байдена, в минулому дипломат, Ніколас Бернс запропонував таку ідею як заморозити санкції, в обмін на "заморозку" будівництва. Але він говорив не від імені Адміністрації. Крім того, ми вже чули офіційний виступ Держсекретаря США Ентоні Блінкена про те, що санкції заморожувати не будуть, і що США хочуть зробити все можливе щоб проект загальмувати. Джо Байден нещодавно також заявив, що "Північний потік-2" - це поганий проект для Європи, і не відповідає європейським інтересам", - говорить Володимир Дубовик.

На думку Володимира Омельченка, треба розглядати відразу кілька сценаріїв розвитку подій, але зараз все залежить від Байдена.

"Важливим стає питання - наскільки Байден захоче зближуватися з Європою? Чи зможе він заплатити "Північним потоком-2" ціну зближення з Європою? У каденцію Трампа відносини з Європою були зіпсовані. Якщо Байден буде продовжувати списку санкцій політику, то шанси завершити проект "Північний потік-2" невеликі. Але зараз розкладаються різні пасьянси. Наприклад, треба продовжувати договір про стратегічні наступальні озброєння, і ще багато інших важливих російсько-американських і європейсько-американських питань піднімається. Тому тут з'являється ризик того, що США можуть піти на якісь поступки, щоб нормалізувати відносини з Москвою і Берліном. Тому подивимося, як розкладеться пасьянс. Але можливість добудувати газопровід практично на 100% залежить від позиції нової Адміністрації США. Якщо вона буде послідовною і чіткою, як і була попередні роки, то дійсно шанси не дуже великі", - підсумував Володимир Омельченко.

Водночас, Україні зараз важливо, щоб в США продовжили гальмувати будівництво "Північного потоку-2". В іншому випадку Україна ризикує втратити транзит, який є джерелом коштів до бюджету - понад 2 мільярди доларів щорічно.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі