RU  UA

Наступними будуть двірники: як Лукашенко шукає союзників в Україні

Зустріч народного депутата Верховної Ради України від партії "Слуга народу" Євгена Шевченка з невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком може означати тільки те, що білоруський лідер шукає будь-які можливості продемонструвати свою легітимність і донести свої меседжі Україні.

Про це у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф ТV розповів кореспондент Української служби "Радіо Свобода" в Мінську з 1994 року, з 2000 року – Білоруської служби "Радіо Свобода" Валерій Калиновський.

"Міжнародні зустрічі Лукашенка з липня 2020 року дуже обмежені - це три зустрічі з Путіним і зустріч з Баку з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. От і все. А сьогоднішня зустріч з депутатом - це більше комічний епізод. Він ніким не уповноважений на такі зустрічі, приїздив на якісь збори, де Лукашенко "укріплювався" і намагався показати, що він виграв вибори і хоче надалі проводити якусь політику", - пояснив журналіст.

За його словами, рівень зустрічі Олександра Лукашенка з нардепом ВРУ досить сумнівний, враховуючи, що офіційна влада України не визнає Лукашенка президентом Білорусі, а в партії "Слуга народу" вже заявили, що візит Шевченка до сусідньої країни носить приватний характер.

"Я думаю, що це (Євген Шевченко - "Апостроф") єдиний депутат, якого Лукашенко зміг знайти і запросити. Кого він ще буде запрошувати на розмову - двірників, охоронців? З українського політикуму можливо Медведчук може приїхати або лідер забороненої в Україні Комуністичної партії Петро Симоненко. Ось це союзники Лукашенка в Україні. Я сумніваюся, що ці люди щось вирішують в Україні, але Україна - демократична держава, де кожен може виступити на телебаченні, поїхати до президента", - додав Калиновський з певною долею іронії.

Він також звернув увагу на те, що Лукашенко шукає контакт з Україною.

"Зустріч з цим депутатом для Лукашенка не стане проривом. Але це говорить про те, що він хотів висловитися на українську тему, бо це для нього дуже боляче. Якщо раніше у Білорусі були міжнародні відносини зі США, Євросоюзом, то зараз навіть з Україною вони зіпсовані вщент. Але якісь меседжі цим Лукашенко все ж таки хотів донести", - резюмував журналіст.