RU  UA

Реформи, Байден і "російський слід": головні моменти візиту Блінкена в Україну

Держсекретар США Ентоні Блінкен та його заступниця Вікторія Нуланд уже завершили всі заплановані робочі зустрічі під час офіційного візиту до України. З ким поспілкувалися американські дипломати, та які результати дали перемовини?

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Робочий сніданок американські високопосадовці провели у парламенті. Держсекретар США та його заступниця Вікторія Нуланд обговорили питання нацбезпеки зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим та головами депутатських фракцій.

Далі за графіком на дипломатів чекала зустріч з очільником МЗС України Дмитром Кулебою. Національна безпека була провідною темою у розмові політиків. Обговорили також загрози у Чорному морі.

Україна наголосила на потребі у системах протиповітряної оборони і антиснайперських технологіях. Обговорили, зокрема, і членство в НАТО.

"Зміцнення взаємодії України і США як демократичних союзників у Центральній Європі і Чорному морі — це внесок у безпеку та успіх наших держав і всього євроатлантичного простору", - заявив Дмитро Кулеба.

Близько опівдня Ентоні Блінкен зустрівся із президентом Володимиром Зеленським у його офісі. Ключовими питаннями зустрічі стали анексія Криму, останні події на Донбасі та будівництво "Північного потоку-2". За словами президента, позиція України і США - єдина.

"Ми обговорювали питання євроатлантичного направлення України. А також роботу, яку проводить Україна, аби просувати реформи та викорінити корупцію. Ми говорили про реформування інституцій та про ті спільні цінності, які є між нашими країнами", - наголосив Блінкен.

Не минулося й без "російського сліду". Президент жартівливо відреагував на російськомовний переклад для однієї з іноземних журналісток.

"Російський переклад? Вони тут. Вони всюди", - пожартував очільник держави.

Насамкінець, Володимир Зеленський запросив відвідати Україну свого американського колегу - Джо Байдена. Блінкен пообіцяв, що в Білому домі знайдуть на це час.

"Ми віримо що в це рік, в рік такий символічний для України Сполучені Штати будуть з нами, будуть у нас в гостях з офіційними і неофіційними візитами", - додав Зеленський.

"У нас є виклики, пов’язані з COVID-19. І тому досить складно приїжджати з візитами. У своєму офісі президент вже чотири місяці. Він приїде в Україну, як тільки зможе", - зазначив держсекретар США.

Згодом з американськими дипломатами зустрівся прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За словами очільника уряду, візит держсекретаря США в Україну свідчить про високий рівень відносин обох держав.

"Спільність інтересів України та США щодо всього спектру відносин є надійним фундаментом для розвитку взаємодії та стратегічного партнерства у політико-безпековій, оборонній, торговельно-економічній, технологічній, енергетичній та інших сферах. Запевняю вас, що Україна неухильно дотримується курсу реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією та забезпеченні верховенства права", - додав Шмигаль.

Насичений день в Україні завершився для Ентоні Блінкена та Вікторії Нуланд кількома віртуальними заходами. До США літак вирушить пізно ввечері.