RU  UA

Операція "деолігархізація": хто потрапить під приціл влади - думки українців

Президент України вніс до парламенту законопроект зі складною назвою "деолігархізація", аби обмежити вплив фінансових магнатів. Статус олігарха людина зможе отримати після відповідного рішення РНБО.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Вони загрожують національній безпеці, тому що впливають на економіку та політику. Вони ставлять свої власні інтереси вище за інтереси українського народу. Шкода, яку вони можуть заподіяти, не менше, а часом більше, ніж від тотальної корупції.

Українська влада демонструє, що всерйоз взялася за олігархів. Володимир Зеленський подав до ради невідкладний законопроект. Розробляли його у Офісі Президента.

Відсіювати олігархів з-поміж бізнесменів глава держави планує за чотирма критеріями. Перший - участь у політиці. Для цього треба обіймати державні посади чи фінансувати партії. Другий - медіа. Кандидату достатньо контролювати чи володіти ЗМІ.

Олігархами можуть бути і монополісти, або ж ті, чиї активи перевищують два млрд гривень. Але щоб офіційно стати олігархом, треба відповідати щонайменше трьом критеріям.

Головна мета закону - обмежити втручання багатіїв у політику та вибори. А впливають вони на всі фракції.

"Чи є вплив? Так,є, у всіх фракцій. Якщо якась фракція заявляє, що на неї немає впливу олігархів, - вона бреше всім людям. Ступінь впливу може бути різним. Це може бути в тому числі точково від питання питанню - наскільки воно боляче представникам фінансово-промислових груп. А те, що представники олігархів є у всіх фракцій, - це не треба сперечатись", - наголосив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Законопроект передбачає створення реєстру міліардерів. Та от кого до нього включати, вирішуватиме РНБО. Поки нарахували 13 фінансових магнатів, але усі ці люди - не кажуть. Цікаво, чи співпадуть прізвища з тими, кого називають олігархами у народі?

"Ахметов, Єрмак, Медведчук".

"Коломойський, Ахметов тощо".

"Ну Ахметов взагалі найбагатша людина, ну а Медведчук на слуху і теж небідна. Порошенко, відповідно, теж".

Та от потрапити до списку впливових бізнесменів шансів небагато.

"Вони підпадають під ці критерії. Вони можуть просто позбутися якихось критеріїв і просто не дійти до того — скласти мандат, перестати фінансувати, ангажувати політичні сили, чи там позбавитись медіа", - пояснив Арахамія.

А хтось, можливо, навпаки захоче бути номінованим.

"Є така книга, вона називається "Обшук - запорука успіху". Я думаю, в сучасних реаліях можна адаптувати створення цього реєстру під новий тренд. Внесли до реєстру - запорука успіху", - розповів перехожий.

Та от чи вдасться побороти олігархів - це питання серед народу викликає сумніви.

"Дуже б хотілося, але я думаю, що нічого не вийде. Не дадуть просто-напросто. Я думаю, що олігархи сильніше", - припустила жінка.

"У Зеленського нічого не вийде, тому що якщо в нього Єрмак права рука, - не вийде", - додала перехожа.

Деякі українці вважають, що залякувати списком взагалі не потрібно.

"Я б нікого не вніс. Вони всі інвестори. Без них не буде, не буде робочих місць", - наголосив киянин.

"Ну не всі олігархи, мені здається, такі погані. Є ті, які просто добре розкрутилися, свій бізнес. І які чесно заробили гроші", - вважає дівчина.

Розглянути закон про олігархів депутати хочуть до кінця сесії. Якщо ж ухвалять, він діятиме 10 років.