RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Публікації Pandora Papers: хто понесе покарання за гроші в офшорах

Нещодавно проєкт Pandora Papers розкрив цілу мережу схем по виведенню коштів в офшори чиновниками і політиками по всьому світу. Один з таких скандалів сконцентрувався навколо президента України Володимира Зеленського.

Портал "Апостроф" вирішив розібратися в юридичному аспекті цього питання щоб зрозуміти, чи понесе хтось за це покарання.

Так, що стосується юридичної відповідальності, то, як розповів "Апострофу" заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко, тут, швидше за все, ніхто не понесе покарання.

"Є певні країни, які взагалі не вимагають сплати податків для вкладників банків з будь-якої країни. І цим користуються: кошти, які заробляють у власній країні, перекидають на офшори з тим, щоб уникнути податків. Але вкладення в офшорні компанії не забороняються, в тому числі і українським законодавством. Забороняється і карається несплата податків у власній державі. Якщо буде доведено, що людина перевела гроші в офшори, але не заплатила податки, тоді її можна притягнути до відповідальності. Це вже залежить від ефективності діяльності правоохоронних органів, доведуть вони що гроші, які сховали в офшорах, це гроші, з яких не були сплачені податки. Це з точки зору права національного та міжнародного. Ну а з точки зору моралі, то, звичайно, свідомий громадянин країни, хто б він не був, дрібний бізнесмен або олігарх, його моральний обов'язок - вкладати гроші в розвиток власної країни. І тут зазвичай питання - в моральному плані", - зазначає заслужений юрист України Володимир Василенко.

Втім, подібного роду звинувачення у виведенні коштів матимуть політичні наслідки.

"Якщо на тому чи іншому політичному "бренді" з'являються такого роду звинувачення, нехай навіть не кримінального або фінансового характеру, то політична шкода вимірюється в процентних пунктах. Найчастіше можуть послідувати великі проблеми з податковою. Але це що стосується країн з високорозвиненою демократією", - зазначив журналіст Юрій Ніколов.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Все можуть королі, президенти та прем'єри: навіщо відкрили "ящик Пандори"