RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Зеленський підписав закон про олігархів: про що в ньому йдеться

У п'ятницю, 5 листопада, глава України Володимир Зеленський невідкладно підписав скандальний закон про олігархів, ухвалений Верховною радою.

Про це повідомляє Офіс Президента.

"Спротив був. Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанта, окрім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти", – заявив Зеленський.

Йдеться про закон № 1780-ІХ "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів)".

Відповідно до документа визначатиме олігархів Рада національної безпеки та оборони за зверненням Кабінету міністрів, Служби безпеки України, Національного банку, члена РНБО чи Антимонопольного комітету. Вводитиме в дію рішення РНБО президент. Закон набирає чинності після його офіційного опублікування.

Критеріями, за якими людину можуть визнати олігархом, є участь у політичному житті, вплив на засоби масової інформації та володіння підприємством-монополістом протягом року поспіль. Підтверджена вартість активів олігарха має перевищувати 2 мільярди 270 млн гривень.

Зазначається, що РНБО також займатиметься реєстром олігархів, в якому вказуватиметься інформація про олігархів, їх активи та афілійованих з ними політиків.

Особам, які потрапили до зазначеного переліку, буде заборонено здійснювати внески на підтримку політичних партій та брати участь у великій приватизації. Окрім того, їх зобов'яжуть подавати декларацію про доходи.

Також закон запроваджує поняття "декларації про контакти". Такі документи вимагатимуть від державних службовців, які спілкувалися з олігархом чи його представником.

Нагадаємо, 3 листопада, Верховна рада України проголосувала за внесення змін до ухваленого раніше закону №5599 про олігархів.