RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Рада виправила "закон про олігархів": що в ньому змінилося

Верховна Рада України проголосувала за внесення змін до ухваленого раніше закону №5599 про олігархів.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте: Олігархи в законі: навіщо Зеленський запустив камінь у великий бізнес

Зокрема, нардепи уточнили, що рішення про визнання людини олігархом залишається за Радою національної безпеки та оборони - воно ухвалюється на підставі подання з боку Кабміну, Національного банку, СБУ, Антимонопольного комітету, або хоча б одного члена РНБО.

Крім того, депутати ухвалили правку, відповідно до якої Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) також має право визнавати людину олігархом.

Апарат РНБО за 10 робочих днів до проведення спеціального засідання, на якому планується розглянути подання про визнання певної особи олігархом, повинен надсилати за місцем його реєстрації (ймовірного олігарха – ред) повідомлення про відповідне засідання Ради безпеки. У цьому повідомленні мають бути викладені всі ознаки та докази, за якими РНБО визнає людину олігархом – воно також публікується на офіційному сайті Ради нацбезпеки та оборони.

Водночас зміни до закону дозволяють ймовірному олігарху зробити пояснення в усній формі прямо на засіданні РНБО, а не надсилати пояснення письмово.

З порівняльною таблицею до окремих положень закону про олігархи із зазначенням колишньої редакції, а також із внесеними змінами можна ознайомитись нижче.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Верховній Раді України було зареєстровано постанову про накладення санкцій щодо олігарха Ігоря Коломойського.