RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи нападе Путін на Україну: журналіст назвав важливі ознаки загрози агресії

Російський президент Володимир Путін ухвалив рішення про допустимість відкритого вторгнення в Україну, а його його генерали зараз обговорюють, як це здійснити.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив журналіст-міжнародник Іван Яковина.

Як зазначив Яковина, влада РФ щоразу спростовує повідомлення про те, що вона готує вторгнення в Україну, проте саме цього разу американці дуже серйозно сприймають цю інформацію.

За його словами, "панікувати поки що ні в якому разі не треба". Наразі не йдеться про те, що Росія прямо зараз збирається здійснювати широкий наступ у напрямку України.

"Розмова там, найімовірніше, про те, що, за американською інформацією, Путін прийняв рішення, що напад на Україну в принципі можливий. І його генерали зараз обговорюють, як його здійснити, якщо буде ухвалено таке політичне рішення. Кремль ці дані поки що ніяк не коментує", - зазначає Яковина. Він також вказав на низку обставин, які свідчать про серйозність намірів Кремля.

"По-перше, все це відбувається на тлі швидкої ескалації напруженості на білорусько-польському кордоні, там навіть стріляли, а от учора загинули двоє російських десантників. Я боюсь, що цей білоруський сюжет може перейти у військову площину зі стріляниною та поганими наслідками. Друге – дуже поганий знак, що Росія зараз збирає свої війська на українському кордоні таємно, а не явно, тобто це не бажання залякати, а щось інше. Третє – Путін та Лукашенко підписали 28 документів про інтеграцію, головний з них – угода про спільну військову доктрину, фактично про перехід білоруської армії під російське управління. Четверте – треба згадати, що Путін і Медведєв написали по статті про те, що Україна становить для Росії загрозу, тому вони хочуть її знищити. І ось на цьому ідеологічному тлі з'являється повідомлення про те, що США попереджають Європу про нові агресивні наміри Путіна", - вважає Яковина.

Крім того, журналіст не виключає, що "вся ця історія "може свідчити про ще одне – що Путін найбільше зараз хоче зустрітися з Байденом".

"Навесні американці відреагували на збір військ біля українського кордону запрошенням Путіна до Женеви. Можливо, Путін знову хоче поговорити з Байденом віч-на-віч. Хоча краще готуватися до гіршого і, як то кажуть, чистити кулемет", - підсумував Яковина.

Раніше ми повідомляли, що Велика Британія готова направити 600 спецназівців в Україну на тлі побоювань вторгнення Росії.