RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Розгойдує конфлікт руками Лукашенка: яка мета Путіна у "війні" з Європою

Нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко створює міграційну кризу на кордонах ЄС за вказівкою Путіна, використовуючи давно відому тактику.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа” “Новий шанс чи серйозний ризик: що пропонує НАТО Україні”

"Останніми роками спостерігається нова тенденція, коли внаслідок певних дій відбуваються потрясіння, які викликають міграційні хвилі, що рухаються у певному напрямку. Так було у 2015 році в Європі. Зараз ситуація дуже схожа – я думаю, що є Союзна держава, є координація дій, у тому числі і спецслужб, і керівництва, тому для росіян це не було ані новинкою, ані якимось сюрпризом, найімовірніше це узгоджена акція.Сказати хто автор зараз складно, але цілком очевидно, що нинішнє міграційне тестування країн ЄС і НАТО – це результат цілеспрямованих дій Білорусі за допомогою російської сторони", – вважає співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Водночас, як зазначив експерт-міжнародник Олексій Кафтан, Кремль має чітку тактику, за якою він діє.

"Це тактика "салями" в чистому вигляді, чудово описана ще в британському комедійному серіалі Yes, Prime Minister. Росія створює загрозу до порогового рівня, тобто рівня, на якому ще недоцільне застосування сили або невеликі шанси скочування у військовий конфлікт - і бере з цих ситуацій максимум можливого. Потім іде наступний наступ, з таким же допороговим значенням, і це до речі, крім очевидної напруги в лавах ЄС, призводить ще й до інших далекосяжних наслідків, оскільки такі кризи сильно позначаються і на єдності ЄС", – пояснив "Апострофу" Кафтан.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Новий шанс чи серйозний ризик: що пропонує НАТО Україні