RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Росія не ворог, а партнер: у Німеччині топ-чиновник виступив проти санкцій та України в НАТО

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер заявив, що Росія не ворог Європі, а складний партнер, і що він проти жорстких санкцій у бік РФ. Баварський політик також вважає, що найближчим часом України точно не буде членом НАТО.

Про це він повідомив в інтерв’ю Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ніхто не може хотіти війни в Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України відповідно до міжнародного права", - сказав Маркус Зьодер.

Він запевнив, що більш жорсткіші санкції проти РФ не можуть стати самостійним рішенням. Він це пояснює тим, що обмеження "вже давно малоефективні", а нові санкції найчастіше не менше шкодять самій Європі.

"Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу "Північний потік-2" чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал холодної війни енергетичний зв'язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів", - зазначив політик.

Прем’єр-міністр також заявив, що він проти вступу України до НАТО найближчим часом.

"Незважаючи на всю виправдану критику Росії, Заходу в кінцевому підсумку доведеться відповісти на ключове питання: планується розширення НАТО з включенням України чи ні. Ви, звичайно, не можете дозволити Росії диктувати тут. Але все одно потрібно дати відповідь. На мою думку, ясно одне: розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному", - вважає Зьодер.

За його словами, НАТО не має зобов'язані бути військовим союзником України.

"Це питання ясності та чесності, щоб визначити стратегію, яка враховує це при захисті територіальної цілісності України", - пояснив політик.

Як повідомив прем’єр-міністр Баварії, Росія - "складний партнер, але не ворог Європи". Він вважає, що необхідно підтримувати зв'язок із Москвою. Більше того, Зьодер заявив, що "більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією".

"Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик", - зазначив баварський політик.

Він також наголосив, що "не може собі уявити" постачання німецької зброї до України.

Нагадаємо, 22 січня глава ВМС Німеччини, Кай-Ахім Шенбах заявив,Україна назавжди втратила окупований Крим, а її членство в НАТО під питанням через невідповідність стандартам Альянсу. Але після жорсткої реакції суспільства додав, що ця заява є його особистою думкою. Згодом Шенбах подав у відставку. Посаду має зайняти його заступник контр-адмірал Ян Крістіан Каак.