RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Знаменитий мільярдер виступив на підтримку України

Мільярдер і засновник корпорації Virgin Group з Великої Британії Річард Бренсон, який уже наголошував на необхідності об'єднання лідерів бізнесу для відстоювання суверенітету України на тлі агресії РФ, знову закликає світ допомогти країні через загрози ескалації, згадавши Будапештський меморандум 1994 року.

Про це він розповів у статті "Захист верховенства права", яка опублікована на сайті його компанії.

За словами Бренсона, він спілкувався з послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком про роль світової бізнес-спільноти та важливість відстоювання світу.

"Посол порушив дуже актуальне питання Будапештського меморандуму 1994 року. Тоді Росія підписала зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України". У свою чергу Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та відмовилася від свого ядерного арсеналу. Анексія Криму Росією в 2014 році стала першим серйозним порушенням Будапештського меморандуму", – наголосив бізнесмен.

Він заявив, що якщо Росія почне повномасштабне вторгнення в Україну, то це остаточно розірве меморандум і за цим будуть катастрофічні наслідки.

"Відверта неповага до верховенства права та чинних міжнародних договорів була б катастрофічною для мирного співіснування між націями. Вторгнення Росії в Україну ще більше знищило б зусилля щодо роззброєння та нерозповсюдження. Без обов'язкових угод та їх виконання не може бути миру. Який сигнал посилає агресія Росії іншим ядерним державам, які готові підписати міжнародні договори про роззброєння? Це слизький схил", - уточнив Бренсон.

Засновник Virgin Group додав, що тривала агресія РФ проти України демотивує тих, хто до цього думав скоротити запаси зброї, оскільки Росія на власному прикладі демонструє, що будь-яку угоду можна в односторонньому та довільному порядку розірвати.

ричуще ігнорування міжнародних договорів" також вказує "на справжню кризу багатосторонності. Багатосторонні установи, які давно створені для підтримки миру та забезпечення сталого розвитку, більше не користуються таким же рівнем підтримки та поваги", - додав він.

Як пише мільярдер, надто багато в чому міжнародне співробітництво поступилося місцем малодумному націоналізму.

"Це справжня загроза верховенству права, якої людство не бачило з часів, що призвели до Другої світової війни. Ця ситуація - не просто погана новина для України саме в цей момент гострої кризи; це погана новина для кожної нації, теперішньої та майбутньої, яка прагне захистити свій суверенітет", - зауважив Бренсон.

Він закликає світ підтримати Україну.

"Ми не повинні залишати країну, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї в обмін на мир і зараз знаходиться на межі вторгнення тієї самої країни, яка переконала її зробити це", - резюмував бізнесмен.

Будапештський меморандум 1994 року – міжнародна угода про набуття Україною неядерного статусу. Тоді РФ нібито зобов'язалася поважати незалежність, суверенітет та кордони України.

Нагадаємо, Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен під час Мюнхенської конференції заявила, що Росія створює провокації для тиску на Україну. Вона також зазначила, що Будапештський меморандум не має юридичних зобов'язань.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що Україна вважатиме анульованим Будапештський меморандум, якщо країни-гаранти не зустрінуться на саміті найближчим часом.