RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Деблокада українських портів: у Литві назвали два способи нейтралізувати російський флот

НАТО або Рада Безпеки ООН повинні створити гуманітарні коридори для постачання зерна з портів України, заблокованих РФ. Крім того, постачання Україні необхідного озброєння дозволило б їй самостійно зняти блокаду.

"Голодні ігри": чи вдасться Заходу зупинити продовольчий шантаж Кремля

Про це у коментарі Guildhall заявив віцеспікер Сейму Литовської Республіки Паулюс Саударгас.

“Деблокада українських портів – завдання не лише самої України, а й пряма відповідальність усього світу. (...) Розблокувати порти можна тільки шляхом нейтралізації російських військових кораблів, які там діють”, – сказав він.

На думку литовського політика, існує лише два способи зробити це.

“Або НАТО або Рада Безпеки ООН повинні надати відповідні військово-повітряні, сухопутні та військово-морські сили, необхідні для забезпечення безпеки гуманітарних коридорів для вивезення зерна, або українці мають бути оперативно забезпечені адекватним озброєнням для нейтралізації російського флоту в Азовському та Чорному морях”, – висловив свою думку Паулюс Саударгас.

Раніше депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс заявив, що блокада морського експорту зерна з України стала проблемою міжнародного рівня і вже потребує міжнародного втручання. Тому ООН має ввести до Чорного та Азовського моря суди під егідою Організації для безпечного морського конвою та транспортування українського зерна та агропродукції до третіх країн.