RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Україна стала учасницею ініціативи Тримор'я: що це таке

Україні надали статус партнера-учасника в Ініціативі трьох морів, також відомої як Тримор'я. Спеціально для України держави-учасниці блоку створили новий формат партнерства.

Читайте також: Єврокомісія дала добро: що далі чекає на Україну на шляху до Євросоюзу

Про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда на саміті країн Тримор'я у Ризі.

Нова форма партнерства створена для потенційних країн-членів ЄС, тому вона відмінна від стратегічного партнерства, що пов'язує Ініціативу трьох морів із США, Великобританією та Єврокомісією.

"Ми вирішили створити особливий, новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів – окрім стратегічного партнерства – партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не лише для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке ж партнерство можуть розділити й ті країни, які розташовані в Центральній Європі і не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися", -наголосив Дуда.

Також польський президент підкреслив, що всі країни Тримор'я (12 країн-учасниць з Центральної та Східної Європи) підтримують надання Україні офіційного статусу кандидата в Євросоюз. До того ж держави, які так само будуть на шляху до вступу в ЄС зможуть подати заявки на таке партнерство із Тримор'ям.

"Я сподіваюся, що рішення з цього приводу буде ухвалено Європейською радою цього тижня – наприкінці тижня, тому що тоді буде засідання цієї ради", - наголосив Дуда.

Нагадаємо, що Ініціатива трьох морів також називаються Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів (БАЧМ), або просто Тримор'я - це міжнародна економічна інфраструктурна ініціатива, яка об'єднує 12 країн ЄС, розташованих поблизу цих трьох морів, з метою створити регіональний діалог з різних питань, що стосуються країн-членів. Перший саміт Тримор'я пройшов у 2016 році в Дубровнику, Хорватія. На нього запрошували Україну, однак тоді вона не відповіла на запрошення й не стала країною-засновницею.

Водночас останніми роками Україна виявляла бажання наверстати втрачені можливості та приєднатися до Тримор'я.

Читайте також матеріал "Апострофа": Війна об'єднала: як Україна та Польща стирають кордони. Треба бути готовими до спроб спільного ворога розсварити наші народи.