RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Контрудар ЗСУ під Харковом та знищення складів БК ворога під Херсоном: хроніка війни 1 серпня

Український народ 159-ту добу дає відсіч російському вторгненню. Лише вбитими ворог втратив понад 40 тисяч чоловік і знищено тисячі одиниць бойової техніки. ЗСУ б'ють по складах боєприпасів, місцях дислокації та командних пунктах противника.

На Харківщині ЗСУ змогли звільнити кілька населених пунктів, а на Херсонщині - продовжилося знищення складів боєприпасів ворога.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 31 липня


23:49 Протягом дня російські загарбники тричі обстріляли громади Сумщини - з мінометів і артилерії. В усіх випадках обійшлося без жертв та руйнувань.

23:39 Якщо героїчний опір України не встоїть перед імперськими планами Путіна, Польщі та країнам Балтії загрожуватиме подальше розширення сфери впливу Росії в Центральній Європі, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

"Великоросійські ідеї про підпорядкування інших народів — це не просто ідеї президента Росії Владіміра Путіна, ними пронизана більша частина російського суспільства. Завдяки Україні ця загроза тепер стримується. Але я думаю, що, на жаль, у майбутньому ця небезпека загострюватиметься. Єдине, що всім нам залишається, це посилити власну оборонну безпеку від Росії".

23:22 Війська РФ в районі селища Долгове окупанти впритул із ПТУР обстріляли евакуаційний автобус, який їхав із селища Старосілля Херсонської області. Загинули двоє мирних жителів. П’ятьох цивільних, трьох чоловіків та двох жінок, вдалося евакуювати до Кривого Рогу. Двоє з них у тяжкому стані з опіковим шоком.

23:19 Повідомляється про вибухи у тимчасово окупованому Херсоні та на Миколаївщині.

23:07 РПЦ запустила "абонемент на Бога" для родичів окупантів, які беруть участь у війні проти України. Передплата можлива на 40 днів або півроку. Тим, хто вже купив "Ладу" на гробові, можна просто замовити іконки в машину.

22:45 Байден підписав документ про виділення Україні нового пакета військової допомоги на $550 млн. Він включає 75 тис. снарядів для 155-міліметрових гаубиць М777 та нові ракети для HIMARS.

22:27 Поблизу села Безіменне під Маріуполем українські партизани передали черговий "привіт" російським загарбникам, підпаливши поле, щоб зерно не дісталося окупантам. Спалахнула потужна пожежа, вогонь від якої перекинувся на ремонтну базу росіян. Внаслідок цієї атаки групи спротиву "Немезіда" було спалено врожай, який мали намір вкрасти окупанти. Також вогонь знищив один відремонтований російський танк.

21:58 Путін заявив, що ядерна війна не має бути ніколи розв’язана. За його словами, Росія повністю виконує зобов'язання згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та двосторонніх домовленостей із США щодо скорочення ядерних озброєнь.

21:32 Міжнародні експерти переконані, що причиною вибуху у колонії з українськими військовополоненими в окупованій Оленівці була термобарична зброя. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

21:24 Макрон в розмові з Зеленським назвав обстріл Оленівки, де загинули українські військовополонені, "бойнею, скоєною орківськими збройними силами" і висловив підтримку українському народу та його опору.

21:11 Сьогодні Білий дім оголосить новий пакет військової допомоги Україні на суму $550 млн. Зокрема, в нього увійдуть боєприпаси до HIMARS та 155-мм артилерії.

20:34 Східний напрямок. Працює зброя переможців - німецька 155 мм самохідна артустановка PZH 2000 (Panzerhaubitze 2000).

20:15 Голова Офісу президента Андрій Єрмак, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та глава МЗС Дмитро Кулеба провели телефонні переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, радником президента США Джейкобом Салліваном та головою комітету начальників штабів генералом Марком Міллі. У ході розмови українська сторона надала інформацію про потреби української армії. Також домовилися про необхідність організувати найближчим часом розмову президента України Володимира Зеленського – та президента США Джозефа Байдена.

20:00 Аеророзвідка НГУ спільно з артилеристами ЗСУ виявили та знищили російський зенітний ракетно-гарматний комплекс "Тунгуска". У результаті злагодженої роботи оборонців Харківщини російські окупанти зазнали втрат.

19:42 З Маріуполя у бік Запоріжжя рухається велика кількість військової інженерної техніки та живої сили окупантів. Основна кількість техніки – понтонні переправи.

19:17 Окупанти визнають силу української армії і захоплюються її безстрашністю. Наші воїни "кладуть" ворога "цілими батальйонами" і роблять це на "раз-два". Тож ворог деморалізований і здатен наступати тільки ціною шалених втрат. Про це свідчить нова телефонна розмова російських загарбників, яку перехопила СБУ.

18:57 "Укрпошта" з 1 серпня не працюватиме на територіях, тимчасово окупованих Росією після 24 лютого. До кінця липня відділенням значною мірою вдавалось виконувати свою роботу. Однак нині у компанії більше немає можливості продовжувати роботу, водночас гарантуючи безпеку своїх співробітників, через тиск окупантів.

18:46 Зеленський 1.5 години говорив телефоном з президентом Франції Еммануелем Макроном, зокрема на теми постачання зброї, документування воєнних злочинів РФ та повоєнної відбудови України.

18:11 Аби підготуватися до контрнаступу ЗСУ, росіяни підсилюють сили на Херсонщині за допомогою своїх резервів. Однак вони не лише готуються оборонятися, а й не полишають спроб самим йти в наступ. Однак поки що ці спроби точкові та разові, а дії окупантів отримують потужну вогневу відсіч від українських підрозділів. Відтак ворогу доводиться повертатися на вихідні позиції та продовжувати укріплювати свої рубежі оборони. Про це заявили в ОК "Південь".

17:57 Заявки на здобуття української візи за місяць дії візового режиму подали 80 громадян Росії. Дозвіл на в'їзд поки не отримав жоден із них. Про це розповіли у Держприкордонслужбі України. Візовий режим із РФ в Україні діє з 1 липня.

17:38 Окупанти будують в Маріуполі будинки без туалетів.

17:13 У Херсонській області війська РФ перевдягаються в цивільний одяг, щоб втекти з поля бою.

"За словами жителів районів області, окупанти дуже налякані. Вони ходять по будинках місцевих та переодягаються у цивільний одяг, аби втекти з поля бою", — заявив виконуючий обов'язки голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

16:55 У Миколаєві відразу після повітряної тривоги пролунали вибухи.

16:54 Україна поверне свої території військовим шляхом, а потім займатиметься дипломатією з Росією, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

"Небезпечний російський наратив, який із задоволенням підхоплюють "корисні ідіоти" Путіна на Заході: Україна не зможе військовим шляхом повернути захоплені території. Це помилка! Можемо і зробимо. Спочатку – знищення окупантів, потім – дипломатія. Єдина мова, яку розуміють рашисти".

16:36 Біля Антонівського мосту у Херсоні окупанти встановили радіолокаційні відбивачі сигналу. "Пірамідки" повинні завадити ракетам HIMARS потрапляти мостом.

16:18 Понад 50 тисяч дітей і 200 тисяч дорослих планують евакуювати з Донеччини.

"Тим, хто буде евакуюватися, варто дзвонити там в адміністрації, писати онлайн в чат-ботах. Усе фіксується в ОВА, і до таких людей приїдуть, заберуть, транспортують до місця евакуації. Це може бути автобус чи потяг", - заявила Верещук.

16:10 Міністерство оборони Великобританії опублікувало нову мапу бойових дій на території України.

16:02 Командування російських військ тримає в Чорному та Середземному морях 10 носіїв крилатих ракет "Калібр", ще до двох – в Азовському морі, які готові до завдання ударів по Україні. Про це заявило командування ВМС ЗСУ.

15:55 Україна отримала від США ще чотири HIMARS. Загальну кількість установок разом із британськими M270 MLRS планується довести до 25-30.

15:21 Українські військові отримали потужного "бога війни" – німецькі реактивні системи залпового вогню MARS II, які є клоном американських M270 MLRS (HIMARS) та британських M270B1 MLRS.

13:00 РосЗМІ виклали відео із захисником "Азовсталі" Сергієм Волинським ("Волиною"), на якому він коментує вбивство рашистами його побратимів у Оленівці. У своїй відповіді на маніпулятивні уточнення "Волина" дав зрозуміти, що росіяни вбили його товаришів, щоби вплинути на психіку тих, хто вже перебуває або може потрапити в полон.

12:40 РосЗМІ показали, як працює замість Антонівського мосту переправа через Дніпро в Херсоні.

12:30 У Києві затримали "бізнесмена" за незаконний продаж військової амуніції на суму понад 600 тис гривень. В асортименті були бронежилети, каски, медичні аптечки, спальники тощо.

За словами Голови Національної поліції Ігоря Клименка, "бізнесмена" взяли під час спроби продати близько 40 одиниць спордження на суму понад 600 тис. грн. А вдома в нього знайшли ще понад 120 бронежилетів і касок, більше як 500 індивідуальних перев'язочних пакетів та аптечок та ще багато інших необхідних для військових речей.

Вартість бронежилета 4-5 класів, запропонована ділком, становила 680 доларів, а каски - 200. Також він пропонував й інші товари гуманітарної допомоги. За "товар" затриманий отримав 200 тис. грн і 10 тис. доларів.

12:05 "Червоний Хрест" не допустили до колонії у Оленівці під Донецьком. МКЧХ запросив доступ до контрольованого російськими військовими табору для військовополонених. За словами представників організації, їм було відмовлено.

У "Червоному Хресті" нагадали, що надавати доступ до військовополонених є обов'язком, закріпленим у Женевській конвенції, і що вони продовжать шукати контакти з військовими.

11:35 СБУ знешкодила двох ворожих агентів, які вели розвідку прикордонної території на Сумщині.

Вони збирали інформацію щодо місць дислокації, кількості військових та озброєння, а також укріплень українських Сил оборони. Ці дані ворог планував використати для переправлення в регіон диверсійно-розвідувальних груп.

Зловмисники здійснювали фото- і відеофіксацію військових об’єктів та передавали файли із прив’язкою до місцевості працівникам ФСБ.

11:12 У ніч проти понеділка, 1 серпня, окупанти вкотре зазнали Миколаїв масованого обстрілу. Відомо про поразку приватних будинків та подвір'їв, внаслідок чого поранення отримали троє людей.

Внаслідок обстрілу виникла пожежа на території медичного диспансеру. Згорів гуманітарний склад із медичними препаратами та продовольством. Також розбито травмпункт однієї з лікарень, пошкоджено чотири будівлі, медичний автотранспорт, вибито вікна.

10:00 Глава "міністерства вбивств" РФ Сергій Шойгу довів, що не дуже любить земляків тувинців. Тому відправляє на смерть в Україну.

09:30 Уранці перше судно з українським зерном вже покинуло Одесу. Ним став суховантаж Razoni під прапором Сьєрра-Леоне, який має перевезти кукурудзу до Лівану.

09:10 На ранок 1 серпня втрати окупантів перевищили 41 тисячу "багнетів", при цьому за останню добу ворог втратив убитими 200 чоловік.

08:35 Бійці 93-ї бригади ЗСУ "Холодний Яр" під Ізюмом захопили бронетехніку окупантів, яка брала участь у параді на 9 травня в Москві, повідомляє харківський волонтер Роман Доник.

08:25 В ніч на 1 серпня ворог обстріляв два райони Дніпропетровської області - Нікопольський та Криворізький, внаслідок чого поранені дві жінки, повідомив очільник ОВА Валентин Резніченко.

08:15 Окупанти встановили радіолокаційні відбивачі вздовж Антонівського мосту, щоб уберегтися від ударів з боку ЗСУ. Як повідомляє Інститут вивчення війни, супутникові знімки показали, що росіяни викопали траншеї та встановили радіолокаційні відбивачі вздовж Антонівського автомобільного та залізничного мостів.

07:55 150-я стрілецька дивізія окупантів чекає на розформування. Під Ізюмом на Харківщині вони не тільки зазнали втрат від 93 ОМБр ЗСУ. "Холодноярці" ще й знайшли прапор, які покинули при втечі окупанти. Висока вірогідність, що це бойовий прапор частини. За втрату якого частину розформовують, пише волонтер Роман Доник.

07:35 На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження поблизу Чепіля, Протопопівки, Грушувахи, Гусарівки, Дібрівного, Мазанівки, Краснопілля, Долини та Барвінкового. Силами розвідувальної групи намагався уточнити розміщення позицій наших військ в напрямку Мазанівки, успіху не мав, група відійшла.

07:20 На Бахмутському напрямку ворог намагався здійснити розвідку позицій наших військ в напрямку Яковлівки, розвідувальна група противника знешкоджена. Також противник намагався вести штурмові дії у напрямках Вершина та Соледара, успіху не мав, відійшов. Веде наступ у напрямку Бахмута, бойові дії тривають.

07:15 На думку Інституту вивчення війни (США), російські війська відновили локалізовані наземні атаки на північний захід та південний захід від Ізюму і, можливо, створюють умови для наступальних операцій далі на захід у Харківську область або у напрямку Харкова.

Російські війська вже робили невдалі атаки та розвідувальні спроби на Чепілі, Щурівці та Гусарівці (на північний захід від Ізюма) та відновили штурми Дмитрівки та Бражиківки (на південний захід від Ізюма) в останні дні. Російські війська протягом кількох місяців утримували позиції навколо Балаклії та Великої Комишувахи і можуть використовувати ці два райони як плацдарми для наступальної операції.

06:20 У ніч проти понеділка, 1 серпня, у Скадовську Херсонської області сталося влучання у склад боєприпасів окупантів. Після вибуху над містом було видно заграву і чути детонацію.

За результатами бойових дій 31 липня карта зони конфлікту має такий вигляд.

01:50 ЗСУ ліквідували барвінківський виступ і змогли звільнити кілька сіл на Ізюмському напрямку. Багато в чому це стало можливим за рахунок перекидання росіянами частин із-під Ізюму на Херсонщину для посилення оборони.