RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Росія запланувала низку "референдумів" на території України: все, що відомо зараз

У вівторок, 20 вересня, стало відомо про те, що російські окупанти та їх посібники збираються провести "референдуми" на окупованих територіях України до кінця поточного місяця.

Детальніше про це повідомляє "Апостроф".

Де і коли відбудуться "референдуми"

Вчора, 19 вересня, т.зв. "громадська палата ЛНР" звернулася до лідера місцевих бойовиків Леоніда Пасічника з вимогою негайно провести "референдум" про приєднання до Росії. А через кілька годин з аналогічним зверненням до лідера бойовиків "ДНР" Дениса Пушиліна виступила і "громадська палата" ОРДО. Там заявили, що хочуть встановити між Україною та терористичною "ДНР" державний кордон Росії.

Слідом за своїми донецькими та луганськими "колегами", бажання провести "референдум" про приєднання до Росії виявили колаборанти Херсонської області. Але це не все: з тією самою ініціативою виступили і в окупованій частині Запорізької області.

Росія планує провести "референдуми" у період з 23 по 27 вересня. У свою чергу Центральна виборча комісія РФ займеться організацією дільниць для голосування, але відмовилася надавати т.з. "ЛНР" та "ДНР" систему електронного голосування для псевдореферендумів. Проте "спостерігачі" ЦВК РФ зможуть бути присутніми на т.з. "референдуми", якщо вони взагалі відбудуться.

Виступ Путіна

Російські ЗМІ повідомили, що Володимир Путін може виступити у вівторок, 20 вересня з приводу т.зв. "референдумів" на окупованих територіях. Окрім Путіна із заявою може виступити і Сергій Шойгу, міністр оборони РФ.

Тим часом, колишній президент і прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв написав у себе в Telegram, що "референдуми" потрібні Росії, оскільки " геополітична трансформація у світі набуде незворотного характеру". Він додав, що у разі "зазіхання на свою територію" Москва "має право використати всі сили самозахисту" - це підтверджує, що Росія не зупиниться перед застосуванням ядерної зброї.

Реакція України та Заходу

В Офісі Президента України прокоментували цю ситуацію. Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Кремль "продовжує вигадувати заспокійливе для Z-аудиторії", а ЗСУ "тихо і методично роблять свою роботу з деокупації територій".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія "була, є та залишається країною-агресором, а Україна має право звільняти територію".

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що ворог боїться розгрому та примітивно маніпулює. Він зазначив, що Україна "вирішить російське питання силою".

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що відповіддю на псевдореферендуми Росії мають стати запровадження нових санкцій та постачання додаткової зброї Україні.

У свою чергу прес-служба Єлисейського палацу повідомила, що президент Франції Еммануель Макрон запросив термінову телефонну розмову з Володимиром Путіним.

Інший радник глави Офісу Президента України Олексій Арестович заявив, що референдуми та мобілізація в РФ не матиме жодних наслідків, крім прискорення обвалу та революції в путінській Росії.

У Міністерстві оборони України зазначили, що російські окупанти діють так, як свого часу діяв Гітлер: вони хочуть отримати результати аншлюсу Австрії 1938 року, натомість отримають результат поразки Німеччини 1945 року.

Нагадаємо, росіяни продовжують говорити про псевдореферендуми на окупованих територіях, вони підготували потужну структуру, щоб якось закріпитися і показати Заходу трюк з "волевиявленням народу", як це було у 2014 у Криму. Проте ЗСУ знищують колаборантів та ставлеників окупантів, щоб показати, що цей трюк не пройде.