RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Часткова мобілізація в Росії та активізація ворога на одному із напрямків: онлайн війни 21 вересня

210-й день від початку повномасштабного вторгнення військ РФ українська армія дає відсіч ворогові. Наші військові продовжують завдавати ударів по позиціях окупантів на різних напрямках, причому ворог не може просунутися на жодному з них.

Захід обіцяє збільшити постачання українським військовим різного озброєння, що може наблизити перемогу над агресором.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 20 вересня


23:05 Ще один наш звільнений сьогодні герой з "Азовсталі" Михайло Діанов ("Піаніст").


22:54 Каховський район. Влучання в скупчення техніки русні.

22:50 Захисниця "Азовсталі" Катерина Поліщук ("Пташка", котру російська пропаганда називала снайпером, теж удома.

22:25 У Бєлгороді тим часом люта "бавовна".

22:10 Голову патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна звільнено з полону.

Героїчний гарнізон Маріуполя потроху повертається додому, повідомляє радник міського голови Петро Андрющенко.

Вершинін - третій праворуч

21:45 У Херсон прибуло багато кадировців. За інформацією місцевого журналіста Костянтина Риженка, їхнє завдання — проведення примусової мобілізації з подальшими функціями загороджувального загону.

21:25 Якщо Росія застосує ядерну зброю в Україні, США знищать Чорноморський флот, пише The Daily Mail з посиланням на слова колишнього командувача американських військ у Європі генерал-лейтенанта Бен Ходжеса.

21:05 Жителям Курської області, які перебувають у запасі, заборонили виїжджати з регіону. Ця вимога почне діяти з 9 години ранку 21 вересня. Військовозобов'язаним у запасі потрібно отримувати дозвіл на виїзд із області у військкоматі.

Крім того, військовий комісар регіону Володимир Родіонов вимагав повернутися до Курської області тих, хто перебуває за її межами. На це він дав три дні.

20:40 Після взяття Ярової, Щурового та Діброви, ЗСУ зайшли до Дробишевого під Лиманом, пишуть російські пабліки. По суті, райцентр уже опинився у "півмішку" і українські військові можуть атакувати його з трьох боків. Це створює дедалі більше шансів для звільнення розташованого на схід Лисичанська.

20:05 Росгвардія не вміє воювати на полі бою, проте активно застосовує силу щодо протестувальників проти війни в Україні.

19:30 В Краснодарі помітили вантажівки з надпотужними авіабомбами ФАБ-500.

18:40 Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 22 об’єктах противника - зокрема по 7 пунктах управління різного рівня та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. В зону ураження потрапили склади боєприпасів, об’єкти ППО та понтонні переправи окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:23 У військах казачого товариства “всєвєлікого войска донского” здійснюється підбір кандидатів для служби в росгвардії. Кубанське казаче військо зобов’язане сформувати додаткові підрозділи добровольців та провести їх підготовку на базі районних казачих товариств краснодарського краю. У місті Чита і області набір кандидатів здійснюється під виглядом відправки на будівельні роботи в Україні.

18:05 Рашисти мають намір обмежити виїзд з окупованого півдня через КПП "Тарілка" у Василівці Запорізької області. Це наразі єдиний можливий шлях виїзду для тих, хто хоче вирватись до підконтрольної території. В своїх пабліках вони зробили таке оголошення.

"С 01.10.2022 года все перемещения через КПП Васильевка проводятся исключительно по пропускам, которые оформляются по письменному заявлению. Заявление для оформления пропуска на выезд подается лично".


17:40 Журналіст Андрій Цаплієнко пише, що це черга на кордоні Росії з Фінляндією. Це єдиний доступний суходільний шлях для громадян РФ, якщо вони хочуть потрапити до країн ЄС. Черга розтяглася на 30 кілометрів з гаком.

17:20 На південному напрямку російські окупанти вантажівками звозять тіла своїх загиблих солдат. У Новій Каховці вже зафіксували другий випадок масового поховання військових, заявив радник голови Херсонської ОВВА Сергій Хлань.

За його словами, загарбники не знають, що робити з великою кількістю поранених, оскільки лікарні вже забиті.

Через це ще живих солдатів окупанти теж ховають: "Вони привозять КамАЗами трупи своїх, закопують їх масово. Разом з ними з'являються і поранені військові. Вони їх теж закопують... Вони нелюди і до своїх, і до всіх інших".

17:10 У ранковому звіті 21 вересня Путіну повідомили, що безповоротні втрати особового складу ЗС РФ в Україні становлять 59 373 осіб. Це без урахування даних про втрати російських ПВК в Україні (на 16 вересня загинули 17 561). Втрати Росгвардії з початку бойових дій - 4638 убитими і зниклими безвісти.

Таким чином, Шойгу зменшив кількість загиблих рівно в 10 разів.

16:55 Президент Володимир Зеленський не вірить, що міжнародна спільнота дозволить Путіну застосувати ядерну зброю. В інтерв'ю Bild Зеленський сказав, що ризики досі є, адже "ми не можемо зазирнути в голову цій людині". Так він відреагував на погрози Путіна застосувати ядерну зброю в телезверненні 21 вересня, коли було оголошено про часткову мобілізацію в Росії.

"Завтра Путін може сказати, що крім України він хотів ще частину Польщі, інакше буде використана ядерна зброя. Ми не можемо йти на такі компроміси", - сказав Зеленський.

16:30 В адмінцентрі Алтайського краю РФ - Барнаулі - протестують проти оголошеної Путіним мобілізації.

У Томську також мітинг проти участі у війні.

15:53 Ще одне місце, де трапився "ефект лінзи":

15:50 В окупованому Сімферополі розпочався суд над трьома обвинуваченими у підриві ділянки газопроводу в селі Перевальне. Підсудні не стали приховувати свої проукраїнські погляди.

15:40 В окупованій Новій Каховці знову "бавовна і задимлення". Хтось знову покурив у забороненому місці.

14:59 Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект про добровільну постановку жінок на військовий облік. «За» – 267 депутатів.

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, до другого читання законопроект готуватиметься за скороченою процедурою.

13:57 У Запоріжжі зафіксовано «прильоти». Інформацію підтверджує секретар міськради Анатолій Куртєв. Поки що без подробиць.

13:14 "Це комплексна програма утилізації росіян" - секретар РНБО Олексій Данилов відреагував на оголошення часткової мобілізації в Росії.

"Про останні заяви. План путіна Бермудський трикутник – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в'язниця – ПВК Вагнер. Далі: український фронт – ліквідація – біла Лада", – написав Данилов у твіттері.

12:45 СБУ викрила у Києві агентурну групу фсб, яка передавала ворогові координати столичних ТЕЦ для зриву опалювального сезону

12:15 У Санкт-Петербурзі вже масово розносять повістки. Тепер за абсурдні ідеї путіна масово вмиратимуть не лише бурят, удмурти чи дагестанці, а айтішник Василь, консультант Олексій, мерчандайзер Петя та тисячі простих російських ваньек, яким на думку не спадає, що їх використовують і забудуть.

11:50 Рішення Путіна про мобілізацію свідчить про те, що "його вторгнення провалюється", заявив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

"Жодна кількість погроз та пропаганди не можуть приховати той факт, що Україна перемагає у цій війні, міжнародне співтовариство гуртується, а Росія стає глобальним ізгоєм", - заявив він.

11:08 Після проведення референдумів напад на ці території стане нападом на Росію з усіма наслідками, що витікають, - віце-спікер Радфеда Костянтин Косачов.

10:08 У зв'язку із частковою мобілізацією, яку сьогодні оголосив Путін, цим категоріям громадян заборонено виїзд за межі РФ.

9:53 Слідом за Путіним виступив Шойгу

9:21 Путін все ж таки виступив зі зверненням

8:50 Ось така ситуація була у Харкові минулої ночі

8:20 Російські окупанти в ніч проти 21 вересня обстріляли Запорізьку АЕС. Від удару ворога ушкодження отримало обладнання зв'язку одного з енергоблоків.

7:45 Олена Зеленська прибула до ООН, де відбувається 77-а сесія Генасамблеї.

7:15 Записане Путіним звернення буде показано завтра вранці, «коли прокинеться Далекий Схід», повідомляє Forbes із посиланням на джерела в адміністрації глави Кремля. Попередній час початку – 9:00-10:00.

6:50 За даними Генштабу, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриву активних дій сил оборони за окремими напрямками.