RU  UA

Система неефективна: у чому суть історії з Богуслаєвим та "Мотор Січчю"

Нещодавно колишнього власника підприємства "Мотор Січ" та нардепа кількох скликань В’ячеслава Богуслаєва затримали у Запоріжжі – експерт розповів, який нюанс є у цій історії.

Про це в ефірі Апостроф ТВ розповів Валерій Клочок, керівник Центру громадської аналітики "Вежа", голова благодійного фонду "Нова дорога".

За його словами, впродовж кількох років, Україна та Росія підтримувала тісні торгівельно-економічні відносини.

Читайте також: Главу "Мотор Січ" можуть обміняти на українських військовополонених: що заявили у Зеленського

"Якщо брати 2020 рік – ті дані, які в мене є – 10 мільярдів доларів за рік це товари і послуги. Це і транзит газу, і придбання російського вугілля. В цій структурі були товари подвійного призначення, на які були накладені санкції", - пояснив Клочок.

У той же час, на його думку, історія з Богуслаєвим дивна тим, що він буцім-то не передбачав у таких відносинах "нічого особистого, лише бізнес".

"Державне агентство з експортного контролю повинно було перевіряти ці відправки, що здійснював Богуслаєв, нібито нічого не встановлено – але були шляхи, якими вони обходили і поставляли запчастини через фірми-прокладки. Тепер доводити винуватість тої чи іншої особи треба через суд", - підкреслив експерт. Він також додав, що продавалися не тільки запчастини, а набагато більше.

Варто зазначити, що "Мотор Січ" було побудовано ще в 1907 році, за часів царя. Коли розвалився союз, підприємство за два роки було приватизовано, стало АТ. Акції були викуплені працівниками цього підприємства, а потім скуплені Богуслаєвим.

"Але без тодішнього керівництва в особі Кучми це було зробити неможливо. Кучма дав добро. Пізніше підприємство вивели з об’єктів, що мають стратегічне значення для держави. Пізніше через різні схеми та оборудки підприємство дозволили продати китайцям. Приватизація підприємства взагалі була незаконна, цим займається СБУ", - резюмував Валерій Клочок.

Раніше ми писали, що СБУ знайшла докази співпраці В'ячеслава Богуслаєва з РФ - знайдено аудіозаписи, що свідчать про його постачання різних запчастин до ворожих вертольотів навіть після початку повномасштабного вторгнення Росії.