RU  UA

Депортація українців до Росії: які плани у влади та що потрібно зробити

Російські окупанти насильно вивозять мирних українських громадян на свою територію під виглядом "евакуації" - жертвами депортації стають не лише дорослі, а й діти. Водночас, Україна має серйозний намір повернути всіх насильно вивезених до Росії додому.

Про те, що являє собою механізм повернення цих людей, в ефірі Апостроф TV розповів політолог Володимир Фесенко.

За його словами, цей процес займе не один день, але українська влада вже займається цим. Зокрема, голова Офісу президента України Андрій Єрмак вже порушив це питання - воно розглядатиметься на саміті "Великої двадцятки".

Читайте також: Херсонщину зачищають від українців: що задумали окупанти.

Ці питання також порушуються в рамках міжнародних організацій, таких як ООН.

"Така примусова депортація – одна з ознак геноциду. В наступних кримінальних процесах щодо військових злочинів російського керівництва буде й справа про геноцид, який чинила Росія. Доведеться боротись за долю конкретних людей. Дітей треба шукати: їх вивезли навіть у Сибір. Має бути окремий проект, яким будуть займатись і українські організації, і міжнародні партнери", - заявив Фесенко.

Як повідомляв "Апостроф", під виглядом евакуації мирне населення Херсона просто депортують, а через невдачі у військових діях серед колаборантів наростають панічні настрої, і вони масово вивозять свої родини, прикриваючись херсонцями.