RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Рада ЄС допоможе Україні з боєприпасами: озвучена колосальна сума

Рада Євросоюзу на своєму засіданні у четвер, 13 квітня, затвердила кошти у розмірі 1 мільярда євро на відшкодування витрат через передачу Україні боєприпасів, які Європа не в змозі виробляти через дефіцит та подорожчання вибухових речовин.

Про це повідомляє прес-служба Ради Європейського Союзу.

Зазначається, що Рада ЄС ухвалила міру допомоги у розмірі 1 млрд євро в рамках Європейського фонду миру для підтримки українських Збройних сил.

Читайте: Мільйон помст на голови ворогів: ЄС затвердив постачання снарядів Україні

"Цей захід дозволить ЄС відшкодувати державам-членам витрати на боєприпаси, передані Україні з наявних запасів або внаслідок зміни пріоритетів існуючих замовлень у період з 9 лютого по 31 травня 2023 року", - сказано в повідомленні.

Як зазначив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, це рішення ввело в дію першу частину обіцянки країн ЄС надати Україні артилерійські боєприпаси на 1 млрд євро.

"Сьогоднішнє рішення реалізує першу частину угоди Ради від 20 березня 2023 року про тривекторний підхід, спрямований на прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів", - уточнюють у відомстві.

Читайте: Час настав: єврокомісар закликав країни ЄС віддати усі боєприпаси Україні

Загальна допомога Україні, яку надали через Європейський фонд миру, створеного у 2021 році, таким чином зросла до 4,6 млрд євро.

Попередні заходи допомоги в рамках ЄФМ для України були погоджені 28 лютого, 23 березня, 13 квітня, 23 травня, 21 липня, 17 жовтня 2022 року та 2 лютого 2023 року.

"Перед обличчям агресивної війни Росії Європейський Союз непохитно підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її невід'ємне право на самооборону від російської агресії", - наголосили у Раді ЄС.

Нагадаємо, голова Міноборони Олексій Резніков заявив, що Україні потрібно близько мільйона одиниць боєприпасів, щоб боротися з окупантами.

  • Вас може зацікавити:

Скільки залишилося боєприпасів на складах у Придністров'ї: озвучено неймовірну цифру

У ЄС погодили важливе рішення щодо боєприпасів для України: що відомо

Багато старого мотлоху: аналітик розповів, що зі зброї та боєприпасів залишилося у Росії