RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

В США вперше допустили визнання РФ країною-терористом і згадали про Китай

Держдепартамент не виключає визнання Росії державою-спонсором тероризму за скоєні злочини під час вторгнення в Україну.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє CNN.

Читайте також: Росія бреше про знищення ЗРК Patriot: у США озвучили деталі

Сенатор Ліндсі Грем поставив питання Ентоні Блінкену про те, що визначився Держдепартамент зі своєю позицією щодо РФ і чи визнає Росію країною-спонсором тероризму.

"Ми ж усі тут хочемо, щоб Китай не допомагав Росії, правильно? Є ідея. Сто американських сенаторів запропонували, щоб ми оголосили Росію державою-спонсором тероризму, щоб утримати такі країни, як Китай, від надання їм зброї. Минули місяці, а нічого не сталося. Пане державний секретар, ви мені дуже подобаєтеся. Але ж ви ніколи не оголосите Росію державою-спонсором тероризму, чи не так?", - Заявив Ліндсі Грем.

На це питання держсекретар Блінкен відповів словами: "Ніколи не кажи "ніколи".

Далі в дискусії з сенатором Блінкен зазначив, що, на його думку, вже введені санкції та повноваження, які мають США, змогли утримати Пекін від військової допомоги Москві.

Варто зазначити, що згідно з американським законодавством, Держдепартамент має право вносити держави до переліку країн-спонсорів тероризму, а також виключати їх.

Раніше в березні Блінкен заявляв, що внесення РФ до цього переліку може спричинити небажані наслідки.

Нагадаємо, у лютому 2023 року Словаччина визнала Росію державою-спонсором тероризму. Крім цього, Національна рада країни засудила російську агресію, а також ядерні загрози, які лунали з боку Москви.

Раніше аналогічне рішення ухвалили у Польщі. У грудні 2022 року Сейм країни визнав Російську Федерацію державою, яка підтримує тероризм і вживає терористичних заходів.

Крім того, 23 листопада 2022 року Росію державою-спонсором тероризму визнав Європейський парламент. За відповідну резолюцію проголосували 494 депутати.

Вас також може зацікавити:

Не тільки ЗРК "Куб": що ще можуть отримати ЗСУ від Чехії

Захід посилює українську ППО: яку зброю зможе прикрити ЗСУ під час контрнаступу

'Ліки від "Кинджалів" та "Іскандерів": як Україна закриє небо