RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ліки від "Кинджалів" та "Іскандерів": як Україна закриє небо

Комплекси Patriot зроблять те, що не можуть інші засоби ППО

Комплекси Patriot зроблять те, що не можуть інші засоби ППО ЗРК Patriot вже на бойовому чергуванні в Україні Фото: dw.com

До України прибув один дивізіон протиракетних комплексів Patriot. Цю інформацію підтвердив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, ці комплекси вже заступили на бойове чергування, інші – в дорозі. Він також наголосив, що системи Patriot можуть збивати ракети С-300, якими російські загарбники тероризують прифронтові міста України, захистять Україну від російських крилатих ракет та атак дронів. Що означає постановка цих комплексів на бойове чергування, де вони можуть зʼявитися та проти яких цілей працюватимуть - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт, офіцер резерву Повітряних Сил ЗСУ АНДРІЙ КРАМАРОВ.

Постановкою на бойове чергування комплексу Patriot ми з нашими партнерами вийшли в завершальну стадію формування ешелонованої системи протиповітряної оборони, яка повністю укомплектована західними зразками озброєння. Так, у нас є комплекси ближньої дії - це NASAMS, комплекси середньої дії - це IRIS-T, і ми зараз отримали комплекс дальньої дії - Patriot.

Дивіться: В українських бійців помітили незвичайні боєприпаси для ППО: фото та особливості

Що можуть збивати Patriot'и

Комплекс може відпрацьовувати по таких цілях як винищувач або крилата ракета Х-101, Х-55 на дальності до150 км. Зараз ми отримуємо потужну зброю для прикриття тих наших місць, по яких застосовуються ракети С-300, С-200 "земля-земля", тому що цей комплекс нам наданий в модифікації PAC-3. Він має контактну протибалістичну ракету, яка має швидкість до 10 тисяч кілометрів на годину і може знищувати за рахунок контактної бойової частини і високої швидкості балістичні ракети.

Ми отримуємо вирішення проблеми С-300, С-400. На жаль, ще треба буде побачити ефективність, тому що проти саме такого типу цілі ці комплекси не тестувалися. Ми також отримуємо протидію ракетам "Іскандер". Теоретично, хоча не тестувалися ці комплекси проти такого виду цілей, ми можемо за рахунок цих систем протистояти ракетам типу Х-22 або навіть "Кинджал".

Історія

Комплекс Patriot став на чергування у 80-ті роки. Перше його реальне випробування відбулося, коли їх поставили Ізраїлю під час першої "Бурі в пустелі". Ірак масово обстрілював Ізраїль ще радянськими ракетами "Скат", і комплекс Patriot у його першій модифікації випробовувався в Ізраїлі. Після його бойового хрещення в нього вже з'явилася третя модифікація: тобто то була модифікація PAC-1, в 90-х була створена модифікація PАC-2, а ми отримали модифікацію PAC-3 зі спеціалізованою протибалістичною ракетою ERINT.

Читайте: Туман війни: ЗСУ готують дві наступальні операції

Де можуть зʼявитися Patriot'и

У ворога на бойовому чергуванні багато літаків Су-35 і Су-34, які вони зараз активно використовують і в прифронтовій зоні, в зоні активних бойових дій. Зокрема це Бахмут, Авдіївка, Херсонщина, Запоріжжя, Сумщина, Чернігівщина, Харківщина - всі ці міста і місцевості страждають від керованих авіаційних бомб, випущених їхньою тактичною авіацією. По такій цілі як багатоцільовий винищувач, бомбардувальник типу Су-34 Су-35 комплекс Patriot працює на граничній дальності до 150 км.

Я не впевнений з точки зору раціональності і убезпечення даних комплексів, що вони будуть доставлені в зону бойових дій. Проте наші міста, особливо півдня України, ми ними зможемо прикрити і почати активно боротися з їхньою авіацією. Дуже багато вильотів здійснюється з з Криму - летить ця тактична авіація і б'є бомбами і ракетами по наших мирних містах. Я впевнений, що ми зможемо їх убезпечити. Зокрема і Запоріжжя, яке, як ми знаємо, дуже страждає від ракет С-300. Щотижня там такі обстріли. З цим ми також тепер зможемо боротися.

Читайте: Україні потрібно готуватися до того, з чим Ізраїль живе вже 75 років – Сергій Ауслендер

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози