RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

F-16, засоби ППО і не тільки: що обговорювали на зустрічі "Рамштайн-12"

У четвер, 25 травня, в онлайн-форматі відбулося вже 12-те засідання Контактної групи з оборони України, на якій було домовлено, що Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах четвертого покоління F-16.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін після проведення "Рамштайну".

Читайте також: Коли Україна отримає літаки F-16: Міноборони назвало дату

"Я хочу особливо подякувати Данії та Нідерландам, які вирішили очолити європейську коаліцію з надання тренування на F-16 для українських сил. У найближчі тижні мої данський та нідерландський колеги працюватимуть зі США та іншими союзниками, щоб розробити рамку навчань", – повідомив Остін.

Він додав, що Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща також запропонували зробити свій внесок у навчання. "Ми очікуємо, що незабаром до цієї ініціативи приєднається більше країн", – підкреслив глава Пентагону.

Також, за його словами, країни домовилися відшукати більше можливостей для забезпечення українців додатковими системами наземних ППО як з наявних запасів, так і виробивши нові, аби допомогти Україні захистити її небо.

Окрім того на "Рамштайні" обговорили довгострокову підтримку України, включаючи промислові ініціативи збільшення виробництва критично важливого обладнання. "Ми обговорили створення ремонтного центру, для того щоб забезпечити довгострокову підтримку України", — повідомив Остін.

До того ж країни-партнери сьогодні погодили виділення пакету воєнної допомоги на суму у 65 мільярдів доларів.

"Загалом Контактна група пообіцяла надати Україні допомогу в галузі безпеки на $65 млрд", – повідомив Ллойд Остін.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі у свою чергу заявив, що Україна спроможна звільнити всі окуповані Росією території, хоча це відбудеться не найближчим часом.

"Всі війни рано чи пізно закінчуються. Вони завершуються перемогою однієї сторони або іншої, або доходить до врегулювання шляхом переговорів. Цю війну у військовому плані Росія не може виграти", – переконаний Міллі.

Він пояснив, що РФ не змогла досягти своїх стратегічних цілей в рамках військової кампанії, у той же час Україна на це цілком здатна.

"...Стратегічні цілі України – звільнити всю окуповану Росією Україну. На окупованих територіях України є кількасот тисяч російських військ. Цього можна досягти військовим шляхом, але, ймовірно, не у найближчій перспективі", – припускає американський генерал, додавши, що у якийсь момент обидві сторони дійдуть до врегулювання шляхом переговорів чи до військового вирішення.

Також читайте матеріал "Апострофа": Попереду не спринт, а справжній марафон: за якою програмою Британія готуватиме на F-16 пілотів ЗСУ

Вас може зацікавити:

"Це пріоритет для нас": у Держдепі поставили крапку у питаннях передачі F-16 Україні

Навчання українських пілотів F-16 уже почалися: в ЄС виступили з заявою

"Наші пілоти вміють літати": у ЗСУ висловилися про підготовку на винищувачах F-16