RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Ми вам дамо сигнал: в НАТО зробили заяву про липневий саміт і Україну

Через місяць, 11 – 12 липня у столиці Литви Вільнюсі відбудеться саміт НАТО і під час нього Україна отримає чіткий сигнал членства в Альянсі, водночас Росія розгорнула дезінформаційну кампанію проти партнерів Києва.

Про це під час прес-конференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За його словами, на Вільнюському саміті країни-члени спрямують чіткий сигнал підтримки та солідарності з Україною. "Щоб було зрозуміло, що майбутнє України – з НАТО", – наголосив Столтенберг.

Читайте також: У НАТО поки ні: Дуда розповів, що чекати Україні від липневого саміту у Вільнюсі

Генсек зазначив, що в НАТО тривають консультації щодо того, яким буде формулювання саміту з приводу майбутнього приєднання України до Альянсу. Наразі союзники ще не погодили позицію щодо механізму руху України до НАТО, але дійшли згоди щодо низки ключових позицій.

"Союзники дійшли згоди щодо українського членства. Ми погодилися, що двері НАТО – відчинені… Ми також погодилися, що Україна стане членом Альянсу", – пояснив Столтенберг, висловивши впевненість, що на саміті знайдеться "добре рішення".

Крім того, країни НАТО погодилися, що тільки від них і України залежить, чи вона стане членом Альянсу.

Генсек наголосив, що зараз пріоритетом є збереження країни як незалежної держави. Після цього НАТО погодить багаторічну програму, яка допоможе Україні перейти від радянських стандартів до натовських стандартів та стати цілком взаємосумісною.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо ухвалили декларацію, в якій Оттава підтримала членство України в НАТО.

Вас також може зацікавити:

Вступ України до НАТО: у Німеччині підписали важливу декларацію

Сенат Польщі схвалив важливу резолюцію щодо вступу України до НАТО

В НАТО зробили заяву про контрнаступ ЗСУ і можливості окупантів