RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В НАТО поки ні: Дуда розповів, що чекати Україні від липневого саміту в Вільнюсі

Країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають можливість підписання Угоди про гарантії безпеки для України за прикладом ізраїльської моделі вже в липні цього року, за підсумками саміту НАТО в Вільнюсі.

Про це розповів президент Республіки Польща Анджей Дуда.

Читайте також: НАТО вперше з часів Холодної війни розробляє секретний план дій в разі нападу Росії — Reuters

"Байден, який відвідав Польщу в лютому, обговорював концепцію ізраїльської моделі. Зараз вона набирає популярності серед західних союзників як частина порядку денного саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вільнюсі", - зазначив польський лідер.

Очікується, що угода з питань безпеки, заснована на пропозиції, відомій як Київський договір безпеки, буде підписана за підсумками саміту НАТО. За словами Дуди, в угоді визначатиметься пріоритет передачі зброї та передових технологій Україні.

Водночас, за словами західних посадовців, знайомих із переговорами, ця угода буде пов’язана з процесом просування України до майбутнього членства в НАТО, але не дозволить де-факто втягнути Організацію Північноатлантичного договору в конфлікт із Росією.

Концепція "ізраїльської моделі": Ізраїль не є членом НАТО і США не зобов'язані приходити на допомогу країні за договором. Але протягом десятиліть Ізраїль підтримує особливі відносини зі США як найстійкіший партнер Вашингтона на Близькому Сході, а також є найбільшим сукупним отримувачем іноземної допомоги США з Другої світової війни. Допомога США Ізраїлю викладена в 10-річних угодах, і остання з них зобов'язує Вашингтон надати військову допомогу на суму $38 млрд у період з 2019 по 2028 рік.

Раніше ми писали про те, що Парламентська асамблея НАТО ухвалила рішення про засудження рашизму.

Вас також може зацікавити:

Вступ України до НАТО: у Німеччині підписали важливу декларацію

Сенат Польщі схвалив важливу резолюцію щодо вступу України до НАТО

В НАТО зробили заяву про контрнаступ ЗСУ і можливості окупантів