RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Фірташ став дипломатом: в DW дізнались подробиці

Щоб уникнути екстрадиції до Сполучених Штатів Америки і залишитися в Австрії, одіозний олігарх Дмитро Фірташ отримав від Білорусі дипломатичну посаду у Відні.

Про деталі повідомили в DW.

Читайте також: Це точно боротьба з корупцією? Що стоїть за скандальною відставкою голови Верховного суду Князєва

Повідомляється, що Фірташ вирішив отримати дипломатичний імунітет через роботу при Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку ( UNIDO), одному з міжнародних агентств у структурі ООН, яке має сприяти індустріалізації постколоніальних країн третього світу та займається проєктами типу стипендіальної програми для жінок Нігерії.

Про спроби олігарха стати недоторканним стало відомо із тексту рішення Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах. Воно опинилося у розпорядженні журналістів.

Посада при цій організації, яку Фірташ обійняв за рекомендацією правозахисників, передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування. Це рішення також виявилося причиною, щоб розгляд справи про екстрадицію бізнесмена до Америки розпочали заново.

Суд апеляційної інстанції у своєму рішенні зобов'язав суд першої інстанції при повторному розгляді врахувати роботу одіозного українського олігарха у структурах ООН та визначити, чи може він відповідати статусу дипломата.

Якщо за ним визнають цей статус, Фірташ зможе уникнути екстрадиції, де його звинувачують у корупції та відмиванні грошей. Він зможе залишитись в Австрії.

За дипломатичну кар'єру олігарх може дякувати диктатору Олександру Лукашенку.

А ось у Відні не вважають Фірташа особою, на яку поширюються привілеї дипломата, включаючи правовий імунітет. Мін'юст цієї європейської країни повідомило суду, що українця не акредитовано належним чином при UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від МЗС Австрії.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про , що Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційного олігарха Павла Фукса. Його звинувачує у масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами та систематичному ухилянні від сплати податків.

Вас також може зацікавити:

Фірташу та керівникам його фірм повідомили про підозру, тривають обшуки

"Беню і мене хочуть чхнути": СБУ оприлюднила розмови про махінації Фірташа з грошима українців за газ. Відео

СБУ повідомила про підозру скандального олігарха Фукса: у чому звинувачують