RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Фірташу і керівникам його фірм повідомили про підозру, тривають обшуки

Одіозному олігарху Дмитру Фірташу та 8 топменеджерам його компаній СБУ та БЕБ повідомили про підозру у справі про махінації з незаконним виведенням газових грошей.

Про це повідомляє СБУ.

Згідно з повідомленням, Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки у понеділок, 15 травня вручили підозри усім фігурантам справи та з самого ранку проводять обшуки у керівників фірм олігарха та облгазів. Серед них керівники "Регіональної Газової Компанії" (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише у 2021 році незаконна діяльність фігурантів завдала збитків державі більш ніж на 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн. За матеріалами слідства встановлено, що посадовці, які працювали в "облгазі Фірташа", зловживали своїм становищем та привласнювали понад 70% коштів, які були призначені на закупівлю газу.

Читайте також: Намагався віджати 8 гектарів землі в Києві: нардеп від ОПЗЖ отримав підозру

Схема, яку використовували облгази, що перебували під контролем Фірташа, полягала в тому, що вони буцім-то "купували" газ у підконтрольній йому компанії. Водночас фактично отримували не більше 30% від загальної кількості газу, який був сплачений. Цю недостачу газу покривали коштом блакитного палива, що належало державі - облгази просто відбирали "недоотримане" паливо з газотранспортної системи України, при цьому майже не сплачували за нього державі, посилаючись на те, що немає достатньо коштів. За офіційними даними, облгази, які належали Фірташу, сплачували оператору державної газотранспортної системи лише близько 30% від загальної вартості відібраного газу. Далі фігуранти виводили гроші через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур щороку нарощуючи завдані державі збитки.

У рамках розслідування кримінальної справи правоохоронці провели обшуки в офісах та місцях проживання організаторів злочинної схеми. За зібраними доказами, Фірташу, керівникам ТОВ "РГК", керівнику ТОВ "Йе Енергія" та п'яти очільникам облгазів було пред'явлено обвинувачення за порушення ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Варто зазначити, що п’ятьом фігурантам підозри повідомлено заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Раніше ми публікували список нардепів, які втекли з України перед вторгненням "орків".

  • Вас може зацікавити:

НАБУ прийшло з обшуками до Коломойського: журналісти дізналися подробиці

Чи посадять Коломойського: експерт висловився про долю олігарха

Преміальна справа: Андрій Коболєв відповість за "Газпром"