RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Зеленський і Байден зустрілись у Вільнюсі: відео і всі подробиці

У середу, 12 липня, президенти Володимир Зеленський та Джо Байден зустрілись на саміті НАТО у Литві.

Трансляцію офіційної частини зустрічі проводив Офіс президента.

Байден висловив сподівання, що Зеленський відчув, наскільки великою є підтримкою з боку союзників по НАТО. За його словами, Україна фактично може зрозуміти, чи буде прийнята до НАТО.

Читайте також: Сьогодні все проясниться: в Держдепі повідомили, коли США можуть назвати терміни вступу України до НАТО

"Весь світ бачить ту хоробрість, яку виявляє Україна. Коли ви бачите, як 65-річна жінка після удару по її будинку пішла допомогати сусідам. Це від душі, це мене надихає", – сказав він.

Глава Білого дому також розуміє занепокоєння Києва щодо постачань зброї, але запевнив, що США роблять все, аби швидко допомогти у боротьбі. За його словами, міністр оборони постійно звʼязується із колегами з інших країн, щоб консолідувати підтримку.

"З нетерпінням чекаємо того дня, коли ми святкуватимемо вступ України до НАТО", – наголосив Байден.

"Я думаю, що питання запрошення України до членства в НАТО — це питання декількох місяців", - висловив сподівання він.

"Погані новини для вас, пане Зеленський - ми нікуди не подінемось, ви застрягли з нами", - пожартував американський президент.

Президент Зеленський подякував за всю допомогу і окремо – за рішення надати касетні боєприпаси. Він нагадав, що Росія бʼє касетними боєприпасами по українських військах, тому для України отримання їх – це можливість врятувати своє життя.

Сам президент Зеленський зазначив, що зустріч із президентом Сполучених Штатів була "змістовна і сильна".

Глави держав докладно обговорили ситуацію на передовій, можливості, подальшу довгострокову оборонну співпрацю, внутрішні російські процеси з огляду на нещодавні події.

"США пліч-о-пліч з Україною весь час нашого захисту проти агресії. Ми це надзвичайно цінуємо. Дякую особисто президенту США, Конгресу та всьому американському народу за життєво важливу допомогу: військову, фінансову, політичну, надану Україні з початку повномасштабного російського вторгнення", - написав Зеленський.

Варто зазначити, що після зустрічі з Байденом Зеленського запитали про американські балістичні ракети малої дальності ATACMS, на що той відповів, що не знає, коли Україна їх отримає.

"Є такі розмови, поки немає рішення. Краще не піднімати це питання. Є очікування людей, військових, всіх і мені здається, що важливо спочатку зробити, а потім вже будемо ділитися інформацією, яким чином це відбулось", – зазначив президент України, порадивши "почекати".

Нагадаємо, раніше Джо Байден схвалив передачу Україні касетних боєприпасів, а також у США обговорюють питання про постачання Україні ракет ATACMS, дальність дії яких становить близько 300 км, що приблизно на 60 км більше, ніж у Storm Shadow та SCALP.

  • Вас може зацікавити:

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників

Журавель поки в небі, але синиця в руках: головні заяви з другого дня саміту НАТО у Вільнюсі, фото і відео