RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.30
НБУ:USD  40.95
Політика

Новини

23 жовтня

Всі новини

Байден зустрінеться із Зеленським у Вільнюсі: в Білому домі розповіли перші подробиці

У межах саміту НАТО президент США Джо Байден планує переговорити з очільником Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та главою України Володимиром Зеленським. Зокрема йтиметься про схвалення Туреччиною вступу Швеції до Альянсу та обговоренні максимуму, на який може розраховувати Україна цього року.

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Зустріч Байдена та Ердогана запланована на вівторок, 11 липня. Президент США спробує переконати очільника Туреччини якнайшвидше схвалити вступ Швеції до НАТО, який понад рік блокував заявку на вступ. Шведи не приєднаються до Альянсу одразу — для офіційного затвердження їх членства знадобиться парламентська процедура в Туреччині та відмова Угорщини від своїх заперечень.

Читайте також: Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

З президентом України глава США має зустрітися у середу, 12 липня, хоча остаточно дата зустрічі не узгоджена. Тут же Байден повинен буде переконати Зеленського, що цьогоріч Україна не отримає на саміті НАТО всього, на що розраховує. Максимум, на який варто сподіватися - це усунення низки бюрократичних перешкод і реформ, а також "значні безпекові зобов'язання" з боку США та деяких союзників по НАТО.

За словами радника Білого дому нацбезпеки Джейка Саллівана, вступ України до НАТО не має графіка.

"Шлях реформ для України буде складено, але я не можу скласти графік. Як зазначив президент Байден, ухвалення зараз України до Альянсу тут, у Вільнюсі, призвело б до війни НАТО з Росією", – наголосив він.

Нагадаємо, раніше президент Литви Гітанас Науседа попередив, що на саміті НАТО Україна отримає чимало, але не все, на що сподівається.

  • Вас може зацікавити:

У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Віце-спікер парламенту Великобританії закликав прокласти шлях членства України в НАТО у Вільнюсі

Ми дамо вам сигнал: у НАТО зробили заяву про липневий саміт та Україну