RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Журавель поки в небі, але синиця в руках: головні заяви з другого дня саміту НАТО у Вільнюсі, фото і відео

На другий день саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі, 12 липня, вирішиться доля України щодо її членства в Альянсі, а Володимир Зеленський переговорить із лідером США Джо Байденом щодо військової допомоги нашій країні.

"Апостроф" слідкує за подіями другого дня саміту НАТО у режимі онлайн.

20:00 Пресконференція Зеленського на саміті НАТО:

19:20 Кулеба зазначив, що в НАТО не називали, які умови має виконати Україна для вступу до Альянсу. Він заявив, що наразі невідомо, які саме умови має виконати Україна для членства в НАТО.

"Невідомо. Немає. От в цьому і проблема. Тобто коли будуть виконані умови? Що за умови? Ким вони мають бути сформульовані? Які вони?", - сказав очільник МЗС.

За словами Кулеби, найбільш консервативно налаштовані були США та Німеччина - країни, які надали найбільше допомоги Україні, тому їх складно критикувати.

17:47 Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що рішення саміту НАТО у Вільнюсі відповідає програмі-мінімум України:

"Хоча текст заяви не такий амбітний, як нам би хотілося, процесу інтеграції України до НАТО надано нового імпульсу. Відбувся апгрейд наших відносин через запуск формату Ради Україна-НАТО та багаторічну програму допомоги. Рада Україна-НАТО слугуватиме майданчиком для спільного прийняття рішень".

16:54 Лідери країн G7 та президент України оголосили після закінчення саміту про підписання декларації про військову допомогу та гарантії безпеки України з боку країн "сімки". У декларації йдеться про те, що країни G7 зобов'язуються забезпечувати обороноздатність та безпеку України на основі довгострокових двосторонніх угод. Зеленський заявив, що українська делегація "везе додому важливу перемогу у сфері безпеки".

"Це дає абсолютно нові можливості забезпечення нашої безпеки", - сказав Зеленський.

16:25 Зеленський звернувся до членів НАТО з проханням розшифрувати, що мають на увазі під "умовами", які має виконати Україна для вступу до альянсу:

"Окремо хочу звернути увагу на формулювання щодо "умов", до яких маємо прийти, щоб отримати запрошення в НАТО. Абсолютна більшість наших людей розраховує на конкретику щодо цих умов. Ми сприймаємо їх саме як безпекові умови. Ми розуміємо, що Україна не може стати членом НАТО, поки триває війна. Але потім це буде наша спільна сила – коли Україна приєднається до Альянсу".

16:19 Президент Сербії Олександр Вучич прокоментував рішення, які були прийняті на саміті НАТО стосовно України та анонсував приємні бонуси ближче до кінця року:

"Вони готують для України серйозні та чудові речі, великі подарунки до кінця року, особливо щодо Євросоюзу".

16:06 Прийняття України в НАТО сьогодні означало б війну Альянсу і РФ, сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в ефірі CNN.

"Чому НАТО, зокрема США, кожен із 31 члена не були готові прийняти Україну на цьому саміті в НАТО, причина насправді доволі зрозуміла. Якби Україну прийняли в НАТО сьогодні, це б означало, що НАТО буде в стані війни з Росією сьогодні, що США будуть у стані війни з РФ сьогодні", — заявив Салліван.

Також він відмовився назвати конкретну дату або графік вступу України до НАТО.

"З нашої точки зору, робота Альянсу з Україною полягає в тому, щоб прокласти цей шлях реформ, а потім змусити Україну працювати в цьому напрямку", — зазначив Салліван.

15:53 Україна стане членом НАТО, коли буде виконано всі умови, заявив Столтенберг на пресконференції із Зеленським.

"Україна зараз як ніколи близька до НАТО. Ми дамо запрошення, коли всі союзники відзначать, що виконано всі умови", - зазначив він.

15:49 Японія передасть Україні систему раннього виявлення безпілотників, заявив на саміті премʼєр Кішіда Фуміо.

14:00 У Вільнюсі розпочалося засідання Ради НАТО-Україна. Його відкрив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, назвавши історичним.


13:55 Володимир Зеленський провів зустріч з президентом Франції Еманюелем Макроном. Вони обговорили подальшу оборонну підтримку. За словами Зеленського, Україна очікує від Франції додаткове інженерне обладнання для розмінування.


13:00 Президент Володимир Зеленський і генсек НАТО Єнс Столтенберг проводять спільну прес-конферецію.

Столтенберг заявив, що зараз Україна стала ближче до НАТО, ніж будь-коли.

"Рішення, прийняті у Вільнюсі, знаменують початок нової сторінки у відносинах між НАТО та Україною. Сьогодні ми зустрічаємося як рівні", - заявив генсек НАТО.

За словами генсека НАТО, запрошення Україні буде надано, коли всі члени погодяться, що всі умови для вступу виконані.

У свою чергу Зеленський повідомив про великі домовленості щодо оборонних пакетів від союзників.

"Результати саміту гарні, але якби було запрошення до НАТО — вони були б ідеальні", - сказав Зеленський на прес-конференції.

12:30 Україна та Швеція підписали угоду у сфері оборонних закупівель. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков

"Цей документ відкриває великі можливості як для наших Збройних Сил, так і шведських компаній, таких як SAAB та інші", - заявив міністр.

12:15 Глава держави провів переговори з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі і повідомив про новий потужний оборонний пакет, який включатиме 30 БТР "Бушмастер".

Зеленський також зустрівся з прем'єром Нідерландів Марком Рютте.

"На серпень домовились почати підготовку пілотів. Наближаємо рішення щодо сучасної авіації для України. Домовились про конкретний внесок Нідерландів у зміцнення нашої ППО та артилерії. Дякую за підтримку на шляху в НАТО – як щодо запрошення, так і щодо гарантій безпеки на шляху, зокрема на двосторонній основі", - прокоментував Зеленський результати перемовин з Рютте.

11:25 Зеленський провів зустріч з прем'єром Британії Ріші Сунаком.

"Почалась зустріч із Премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком. Наші переговори завжди посилюють глобальну безпеку! Новини будуть", - написав Зеленський у Twitter.

11:10 На полях саміту НАТО Зеленський вже зустрівся з прем'єром Канади Трюдо та канцлером Німеччини Шольцем.

"Перше питання сьогодні - зброя для наших воїнів", - написав Зеленський у Twitter.

10.10 Президент України Володимир Зеленський прибув на саміт НАТО. У своєму зверненні до журналістів він назвав пріоритети свого візиту в Вільнюс.

"Пакети військової підтримки, запрошення до НАТО та гарантії безпеки – наші пріоритети. Сьогодні ми чуємо, що ми отримаємо запрошення, коли дозволить безпека, я хочу це обговорити з нашими партнерами", - додав Зеленський.

09:50 Президент Польщі Анджей Дуда виступив з заявою щодо рішення саміту НАТО по Україні.

"На мою думку, цього абсолютно недостатньо. Сподіваюся, за кілька років Україна буде повноправним членом нашого альянсу", – відповів Анджей Дуда.

Президент України у Вільнюсі

Володимир Зеленський прибув до Вільнюса 11 липня. Він не був присутнім на заходах саміту, однак виступив із промовою на концерті у центрі міста та зустрівся з Єнсом Столтенбергом за вечерею лідерів Альянсу.

У середу, 12 липня, лідер України має взяти участь у новій Раді Україна-НАТО, а основною темою для обговорень стане механізм вступу нашої країни до військово-політичного блоку.

За словами очільника нашої держави, він має намір отримати від союзників у Вільнюсі підтвердження чіткого алгоритму дій для набуття Україною членства в Альянсі після завершення війни з РФ, а також гарантії безпеки на перехідний період до повного членства України в НАТО.

Під час саміту 12 липня, Зеленський також планує провести ряд двосторонніх переговорів з керівниками країн Європи, США, Канади та Японії. За його словами основними темами стануть військова підтримка для потреб фронту та посилення захисту неба над українськими містами.

Нагадаємо, попри те, що запрошення на саміт НАТО Володимир Зеленський отримав від Єнса Столтенберга ще у квітні, до кінця не було відомо, чи приїде український лідер на зустріч. Передбачалося, що поїздка залежатиме від ситуації на фронті. При цьому, сам Зеленський висловлював свої очікування щодо саміту НАТО, а саме – конкретні пропозиції щодо перспектив України у військово-політичному блоці, та зауважував, що лше за умови їх надання, він прибуде на зустріч.

Читайте також: Україна і НАТО запускають новий формат співпраці: чим буде займатися Рада

Зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена

Зустріч українського та американського президентів, запланована на 12 липня, буде присвячена продовженню підтримки України з боку США та її партнерів у війні, спровокованої РФ. Їх зустріч стане першою з лютого 2023, коли американський лідер несподівано приїхав до Києва напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Зокрема, лідери обговорять довгострокові зобов'язання США та інших союзників, "щоб допомогти Україні захистити себе зараз і не допустити майбутньої агресії".

За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, Зеленський та Байден обговорять вступ України до НАТО, її перемогу над російськими загарбниками, а також постачання необхідного озброєння для контрнаступу. Також вони піднімуть теми економічної підтримки України, реформи у правоохоронній, судовій системі та антикорупційній діяльності.

Рада Україна-НАТО

На саміті НАТО 12 липня на 13 годину заплановане інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО, у якому візьмуть участь керівники країн та урядів. Нова платформа передбачає заміну формату, що існує, консультаційної Комісії Україна-НАТО. У новому статусі Рада Україна-НАТО, наша країна матиме право голосу та право скликати наради нарівні з усіма членами НАТО.

За словами генсека Альянсу Єнса Столтенберга, такий формат продемонструє зміцнення політичних зв'язків між нашою країною та військовим блоком.

Також Альянс надасть багаторічну програму допомоги Україні, яка допоможе перейти від радянської системи до повної сумісності із системою НАТО.

На таке рішення відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявивши, що Україну влаштує будь-яка модель захисту, яка не є альтернативою її членства в НАТО.

"Нам не потрібен другий Будапештський меморандум, коли за пусті обіцянки віддали ядерну зброю. Ми не віддамо членство в НАТО за будь-які обіцянки. Тому що всі розуміють, і партнери розуміють, що найсильніша, найпотужніша гарантія того, що в Європі не буде більше війни, – це членство України в Альянсі. Усі інші гарантії безпеки – це добре. Але ніщо не замінить членство в НАТО. Це принципова позиція президента (Володимира Зеленського – ред.). І вона буде реалізована в тих рішеннях, які ухвалюються", - заявив він.

Підтримка України

За словами прем’єр Британії Ріші Сунака, 12 липня країни "великої сімки" узгодять принципи гарантій безпеки Україні на найближчі роки. Зокрема, йдеться про постачання більшої кількості озброєння, прискорення обміну розвідданими, кіберзахист, розширення програми навчання українських військових та розвиток промислової бази в Україні.

У ЄС також розробили зобов'язання з безпеки для України, які передбачають постійну військову підтримку та співпрацю, що також включає постачання зброї, обмін розвіданими, навчання та налагодження зв'язків між українськими та європейськими оборонними компаніями.

Раніше ми писали, що країни G7 ухвалять "історичні" гарантії безпеки для України, які допоможуть здолати РФ.

  • Вас може зацікавити:

Україна має отримати запрошення до НАТО: Зеленський назвав, що чекає від саміту у Вільнюсі

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників