RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

За результатами самміту Північноатлантичного альянсу, комісія Україна-НАТО буде модернізована у Раду Україна-НАТО, а також ухвалена багаторічна програма підтримки, спрямована на адаптацію до стандартів НАТО української армії та державних інституцій.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофу".

Читайте також:Потрібна допомога: чому Зеленський перед самітом НАТО об'їздив сусідів

За словами генерального секретара НАТО Єнса Столтенберга, Україна буде мати статус рівного партнера за столом переговорів й на рівних братиме участь у вирішенні питань, які становлять спільний інтерес. Також для України як для потенційного 33-го учасника НАТО будуть створені профільні підкомітети, наприклад, стосовно кібернетичної безпеки, тощо. Ще Україна отримає право, в разі потреби, скликати термінове засідання.

Причому, як переконує Столтенберг, Угорщина не буде блокувати майбутні засідання, як вона це робила із засіданнями Комісії Україна-НАТО.

"Той факт, що ми створили Раду Україна-НАТО, демонструє, що всі члени Альянсу, а також Угорщина, підтримують це. Бо саме так ми ухвалюємо рішення. По-друге, у нас є умови, які гарантують, що ми зможемо скликати зустріч. Коли ми почнемо зустрічатися в Раді НАТО Україна, я абсолютно впевнений, що ми продовжуватимемо проводити зустрічі й у майбутньому", - так він відповів на запитання про можливе блокування засідань Ради.

Другу частину запитання, яка стосувалася того, чи вважає він справедливим для українців отримати Раду у той час, коли ще існує Рада Росія-НАТО, генсек залишив без відповіді. На сьогодні Рада Росія-НАТО формально ще існує, проте не функціонує з січня 2022 року.

Нагадаємо, раніше президент Литви Гітанас Науседа попередив, що на саміті НАТО Україна отримає чимало, але не все, на що сподівається.

Вас може зацікавити:

У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Віце-спікер парламенту Великобританії закликав прокласти шлях членства України в НАТО у Вільнюсі

Ми вам дамо сигнал: в НАТО зробили заяву про липневий саміт і Україну